Variaţiile de temperatură din această perioadă pun în pericol recolta de fructe din Bihor

Data publicării:
vreme 120214

Gyula Molnar se ocupă cu pomicultura de mai bine de 15 ani şi are în îngrijire livezi care se întind pe mai bine de 7 hectare. Astăzi a verificat piersicii şi caişii, iar ceea ce a văzut l-a îngrijorat.

"Din cauza temperaturilor ridicate au început să pornească florile. Dacă ţine aşa 10 zile, se deschid florile", spune Gyula Molnár.

Meteorologii nu au veşti bune pentru pomicultori. Vremea va fi mai caldă Decât în mod normal, dar perioadele cu temperaturi ridicate vor alterna cu cele reci.

"Pentru ziua de 13, vremea va intra într-un proces de răcire accentuat. Maximele vor urca doar până la 4-9 grade, iar minimele vor coborî la -4 grade în depresiuni, până la 2-3 grade la deal", explică Cristina Chiorean, şefa Serviciului Meteorologic din Oradea.

"În cazul în care vor apărea temperaturi scăzute în perioada înfloritului, vor avea de suferit cei care au cultură de cais, prin îngheţarea rodului şi a florilor", spune Adrian Feher, şeful Serviciului Inspecţie şi Implementare din Direcţia pentru Agricultură Bihor.

În Bihor există peste 1600 de hectare de livezi. Cele mai afectate din cauza variaţiilor de temperatură sunt cele peste 750 de hectare de cireşi, vişini, pruni şi caişi.

reporter: Edina Szomoru
operator: Darius Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri