Varza, leguma-brand a unei comune din Bihor. În Toboliu s-au eliberat peste 200 de certificate de producător

Data publicării:
varza

Petru Abrudan e unul dintre cei mai cunoscuți producători din Toboliu. A început să cultive varză în 1995 pe o suprafață de două hectare. Acum a ajuns la șapte.

"Am cultivat mai multe hectare, pentru că e singura afacere și am încercat să o extindem și am văzut că se pretează la piață, merge din ce în ce mai bine."

Leguma i-a ajutat să pună bazele unei afeceri de familii. Pentru soții Abrudan, luna octombrie este una dintre cele mai solicitante, pentru că trebuie să se împartă între culesul verzei și comercializarea ei.

"În urmă cu două zile a început să se vândă varza mai bine, pentru că, în general, asta e perioada când lumea începe să pună varză la butoi. E foarte renumită. În primul rând că are frunze subțiri și în al doilea rând e varza noastră, autohtonă, varză țărănească și de aceea se caută", spune Viorica Abrudan, soția producătorului.

Și nu e singurul producător din Toboliu care a văzut un potențial în varza cultivată în județul Bihor. Teodor Tincău cunoaște leguma de la bunicii lui. A crescut printre culturile de varză și a fost primul producător care s-a gândit să certifice sămânța.

"Eu îmi produceam sămânța, eu o cultivam, eu o vindeam. Era circuit închis. Era perfect. Și am zis întrucât era atât de bună de ce să nu îi fac atestare şi să o certific."

În Toboliu se cultivă varză încă din 1242, an în care a fost atestat documentar satul. De-a lungul vremii s-au eliberat peste 200 de certificate de producător, iar leguma a devenit un ambasador al zonei, motiv pentru care autorităţile au încercat transformarea ei în marcă înregistrată.

Pavel Maier, primarul comunei Toboliu: "Am avut o discuție mai în urmă cu câțiva ani cu un domn profesor de la facultatea din Timișoara. Ne-a luat date, i-am explicat și din punct de vedere istoric de ce e important, de ce se face aici varza, fiind un loc mai jos, Toboliu fiind așezat pe un tău."

Varza de Toboliu este sărbătorită de locanici în fiecare an printr-un festival, unde sunt prezentate preparatele care se pot face din varza bihoreană. Ediția din acest an va avea loc în 17 octombrie.

Reporter: Diana Grad
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri