Sari la conținut

Vechea piaţă Rogerius, transformată în centru de afaceri

O întinsă zonă betonată, acoperită cu o copertină din plastic și delimitată de panouri din tablă. Așa arăta în urmă cu mulți ani cea mai aglomerată piață din Oradea, cea din cartierul Rogerius. Autoritățile au decis să schimbe aspectul învechit al zonei, iar pentru asta au accesat fonduri europene de 7 milioane 700 de mii de euro, împreună cu Camera de Comerț din Debrețin. Cea mai mare parte din bani, adică 6 milioane 700 de mii de euro, a fost investită în modernizarea pieței. În urmă cu doi ani, muncitorii au preluat zona și au început lucrările.

"În primul rând a fost dificil de executat, se află într-o zonă extrem de aglomerată între blocuri și, în timp, aici aproape o mie de oameni continuau să-și câștige existența. Am fost nevoieți să lucrăm pe tronsoane", explică Mircea Mălan, viceprimarul Oradei.

"Ne-am propus să asigurăm prin această investiție condiții decente, chiar mai mult decât atât, atât comercianților, cât și cumpărătorilor", spune Marius Moş, managerul de proiect.

Noul centru de afaceri cu produse agroalimentare se întinde o suprafață de peste 9 mii de metri pătrați. Deasupra sa a fost amenajat chiar și un parc cu zone verzi, bănci și chiar o fântână.

"Partea din spate unde e tronsonul trei avem 132 de module cu structură metalică unde prețul per metru pătrat este 90 lei plus TVA. Tot în tronsonul 3 avem avem o hală de lapte cu 28 de vitrine frigorifice și 9 spații comerciale", a detaliat Liviu Andrica, directorul Administrației Domeniului Public.

Tronsonul doi este destinat comercianților de legume fructe și este completat de spații pentru magayine de carne și alimente. 480 de mese există acum în noul centru.
Edilii recunosc că s-au confruntat cu mai multe probleme de-a lungul realizării construcției.

"Am solicitat constructorului să refacă pavajul cred că de vreo două ori. Nici acum nivelul calității montajului nu este corespunzător. Am menționat toate aceste mici neconformități care vor trebui remediate în termen de 45 de zile pe cheltuiala constructorului", a precizat viceprimarul Mălan.

Și unii comercianți se plâng de condițiile oferite.

"Nu știu cine a proiectat, dar ușile nu sunt închise și este foarte frig."

"Este prea mare ușa vine curent, vine frig."

"Domnul director, împreună cu proiectantul, au găsit o soluție și vom rezolva acestă problemă", a promis Mircea Mălan.

În schimb, clienții sunt mulțumiți.

"Îmi place foarte mult, îmi place."

"Mi se pare mai frumos acum, este foarte ok."

În perioada următoare, vizavi de noua piață va fi amenajată o parcare cu 412 locuri ce va costa peste 14 milioane de lei.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi