Venituri ciuntite la Ambulanța Bihor. În urma unei erori, ambulanțierii au primit mai puțini bani

Data publicării:
masina de ambulanta

Lider al sindicaliștilor din Ambulanța Bihor din 1998, Gheorghe Chiș a lucrat în ultimii 20 de ani ca șofer pe mașinile de salvare. A aflat de la colegi că anul trecut, în luna decembrie, când intervențiile au fost mai numeroase ca altădată, fluturașul de salarizare nu reflectă întocmai efortul ambulanțierilor. Alături de alți colegi a început verificări și a descoperit o problemă de pontaj.

"A fost o problemă tehnică la partea de aplicare a sporurilor pe linia de gardă în timpul săptămânii. Sâmbăta, duminica, sărbători legale s-a aplicat normal, corect cum s-a stabilit", susţine Gheorghe Chiș, președintele sindicatului Ambulanța Bihor.

"Medicii prestează 7 ore pe zi după lege, iar restul asistenții, ambulanțierii prestează 8 ore pe zi. Orele care depășesc acest prag se consideră ore suplimentare sau de gardă", explică Marius Rotar, șeful ITM Bihor.

Mai precis, în loc să primească un spor de 75% pentru orele de gardă prestate în timpul săptămânii, medicii și restul personalului din Ambulanță au primit doar 75% din valoarea unei ore obișnuite de lucru. Astfel, s-au ales cu veniturile diminuate. Eroarea ar putea proveni de la programul folosit în calcularea salariilor sau în urma introducerii unor date greșite în acesta.

"Infailibilitatea nu există, orice sistem informatic are vulnerabilitățile sale", consideră Valerian Pavel Susa, președintele CECCAR Bihor.

Ambulanțierii consideră că timp de 5 ani veniturile nu au fost calculate corect. Nu știu însă cu exactitate câți bani ar urma să primească înapoi în urma recalculării sumelor. Situația a fost reclamată Ministerului Sănătății în luna ianuarie, care a anunțat că va face un control la Ambulanța Bihor. Și inspectorii de muncă au început cercetări.

"Dacă se descoperă o eroare vizavi de remunerație, de modul in care au fost evaluate orele, repaosul săptămânal, diferența între ceea ce înseamnă ore suplimentare sau gardă, vom dispune factorului de decizie să suplimenteze sau să achite datoriile pe care le au față de personalul în cauză", a declarat şeful ITM Bihor.

Ambulanța Bihor are 400 de angajați. O concluzie a anchetei ITM va fi anunțată săptămâna viitoare.

Reporteri: Mariana Gurgu, Bogdan Costea
Operatori: Constantin Gheorghiță, Tiberiu Catrișcău
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri