Verificarea calităţii de asigurat se face online

Data publicării:
asigurat 300914

Potrivit ordinului 581, intrat în vigoare la începutul acestei luni, asiguraţii nu mai sunt obligaţi să prezinte o adeverinţă care să dovedească plata contribuţiei la bugetul sănătăţii. Verificarea se face online de către furnizorul de servicii medicale.

"Este obligat ca să consulte pe site-ul Casei Naţionale o aplicaţie, unde poate să vizualizeze pacientul dacă este asigurat sau neasigurat. Numai în cazul in care nu-l poate vizualiza în acea aplicaţie îl va trimite la Casa de Asigurări de Sănătate", explică Ionuţ Gheorghe, preşedintele CAS Bihor.

Cu toate că ordinul se aplică de mai bine de o săptămână, unii medici de familie continuă să-şi pună pacienţii pe drumuri.

"- Cine v-a trimis?
- Medicul de familie de la Săcuieni.
- Nu v-a găsit în baza de date? Sau de ce va trimis?
- Nu! În fiecare an trebuie să venim."

Ca să poată afla calitatea de asigurat prin noua metodă, medicii de familie au nevoie de un calculator şi o conexiune la internet. Aplicaţia poate fi accesată de oricine pe site-ul Casei Judeţene de Asigurari de Sănătate Bihor. Mai întâi trebuie să-şi creeze un cont de autentificare, după care să introducă codul numeric personal, urmat de codul de verificare generat de programul informatic.

"Ordinul două probleme rezolvă: pe de o parte rezolvă pacientul care nu are asigurarea la el, dar care online apare asigurat trebuie să fie considerat asigurat. Pe de altă parte, pacientul care are asigurare, dar aceasta categoric nu este confirmată Online este evident că el nu mai trebuie să vină cu asigurarea pentru că noi vom lua în considerare asigurarea online", spune prof. dr. Amorin Popa, şeful clinicii de Medicină Internă şi Diabetologie din Oradea.

Noua metodă ar trebui să-i scutească pe bolnavi de drumurile făcute până acum între finanţele publice, CAS si furnizorii de servicii medicale. Acest sistem va fi folosit până anul viitor în luna ianuarie, de când vor fi introduse noile carduri de sănătate.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri