Viaţa de student: între cămin, locuri bugetate şi cheltuieli de sute de lei

Data publicării:
viata student

Mihaela Goguţ are 20 de ani şi e studentă în anul doi la facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologie a Informaţiei. Încă din primele luni de studenţie şi-a căutat un loc de muncă şi a reuşit să se angajeze în domeniul ei: operator calculator. A obţinut un loc bugetat, stă în cămin, însă chiar şi aşa viaţa de student e departe de a fi uşoară.

"Nu e foarte ieftină, bani de facultate, de mâncare, de cursuri şi alte chestii. Îmi cheltuiesc salariul pe toate, cam 1000 de lei pe lună."

Şi Alexandra Popa lucrează la cantina universităţii pentru a-şi acoperi chiria, cheltuielile cu întreţinerea, mâncarea şi studiile.

"Având în vedere că nu sunt din Oradea şi stau în chirie, plătesc aproape 1000 de lei pe lună, cu mâncare, chirie, întreţinere şi toate celelate - le plătesc din salariu. Pentru taxa de la facultate... pe parcurs strâng banii şi e ok." 

Alţii au reuşit să îşi facă propriile firme şi fac bani frumoşi pentru un student, bani din care se întreţin singuri. Gabi Diosare 20 de ani şi petrece mai mult timp la serviciu decât la facultate. Are propria lui afacere, servicii foto-video, şi câştigă aproximativ două mii de lei pe lună.

"Sunt de părere că e ma bine să lucrez pentru mine, să am un portofoliu personal şi decât să lucrez pentru altul care să câştige de pe urma mea."

Ca aceşti studenţi vor fi tot mai mulţi

Majoritatea de nevoie, pentru că viaţa de student e tot mai scumpă pe an ce trece, iar taxele de şcolarizare cresc periodic. La universitatea din Oradea majorările aplicate anul acesta au fost între 5 şi 11 procente, asta după ce vara trecută la unele facultăţi taxele s-au dublat.

"Cea mai mică taxă este de 2200 de lei, iar cea mai mare medicina în limba engleză anul I, de 20 de mii de lei", spune Olimpia Popovici, purtătorul de cuvânt al Universităţii Oradea.

Explicaţia majorărilor este dată de Constantin Bungău, rectorul Universităţii Oradea: "Pentru a ne încadra în costurile necesare funcţionării departamentului, respectiv facultăţii, care au propus aceste creşteri, creşteri care încă sunt sub universităţile noastre concurente din centrele tradiţionale."

Studenţii au de ales între cămin sau chirie

Diferenţele de preţ sunt ameţitoare.

"La garsoniere putem discuta de preţuri între 100-150, 200 de euro - apartamente cu o cameră, la două camere preţuri de 200, 250, 300 chiar 350 de euro", detaliază Daniela Meze, agent imobiliar.

În schimb, "locul în cămin costă între 80-130 de lei pentru studentul bugetat şi între 140-180 de lei pentru studentul care plăteşte taxă", spune Simona Trip, prorector al Universităţii din Oradea.

Cea mai ieftină masă caldă e la cantina Universităţii. 9,35 de lei meniul într-o zi, adică aproximativ 200 de lei pe lună doar pentru masa de prânz.

Per total, un student care a obţinut un loc bugetat plăteşte 80 de lei pentru cel mai ieftin loc din cămin, încă 200 pentru masa de prânz, la care se adaugă cheltuieli de încă 400 de lei pe lună pentru mâncare şi obiecte de uz personal... în total 680 de lei. 

reporter: Andrea Crişan
operator: Constantin Gheorghiţă

editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri