Sari la conținut

VIDEO. Invazie de mistreţi la marginea Oradei

E invazie de mistreţi în zonele mărginaşe ale municipiului Oradea. Zeci de localnici au reclamat că grădinile le sunt călcate seară de seară de turme întregi, formate din zeci de animale. Mistreţii nu se mai tem nici de oameni şi nici de câinii de pază. Deocamdată, autorităţile nu au găsit o soluţie ca să oprească atacurile sălbăticiunilor.

În imaginile filmate de un orădean într-o zonă mărginaşă a oraşului se observă cum unul dintre mistreţi trece pe lângă câinii de pază fără să fie deranjat de agitaţia acestora. Pe fillmare apar trei animale adulte şi mai mulţi pui - în total 15 animale, spune bărbatul.

"Şocant că îi vezi atâţia şi pe viu, dar faptul că erau mulţi, faptul că erau în haită e groaznic. Sigur, pot să fie şi periculoşi. Fiind mulţi, şi cu ăia mici după ei, numai periculoşi pot fi", spune Dacian But, autorul filmării.

Orădenii care au gospodării la marginea oraşului spun că mistreţii vin în fiecare an prin grădinile lor. Apar atât ziua, cât şi noaptea şi nimic nu pare să-i sperie.

"Vin în turme şapte, opt, zece, scroafe cu purcei; vecinul meu mi-a spus că a numărat odată vreo 30 şi ceva. De vreo zece ani de zile s-au înmulţit foarte tare", spune un localnic.

"Scurmă, mănâncă...care are porumb, roşii, distruge. Nu poţi să pui nimic în grădină", susţine altul.

Oamenii au făcut reclamaţii peste reclamaţii, dar spun că nimeni nu a luat nicio măsură.

"La primărie am reclamat şi zice: "Domnule, nu avem ce face, că vânătorii nu au voie să îi împuşte."

"Ne-au spus că au deja o mulţime de plângeri, toate pe tema asta, dar deocamdată nu se poate face nimic, în principal pentru că e pe domeniul oraşului şi nu pot să organizeze vânători."

Specialiştii spun că mistreţii nu sunt periculoşi dacă nu sunt provocaţi.

"Când se simt încolţiţi sau în pericol, atunci pot deveni foarte periculoşi, dar dacă sunt lăsaţi în pace, de obicei nu fac probleme", susţine dr. László Zahradnyik, medic veterinar.

Administraţia locală a încheiat acum două luni un contract cu o firmă privată din Paleu, care intervine unde este solicitată în oraş şi împuşcă animalele sălbatice. Pentru acest serviciu, nu este plătită din bugetul local, ci a primit dreptul să valorifice mistreţii ucişi.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş