Sari la conținut

VIDEO. Scandal la constituirea Consiliul Județean Bihor. Aleșii au fost la un pas să se încaiere

Cei 35 de consilieri județeni din partea PNL, PSD, UDMR și ALDE s-au întrunit azi, dupã douã tentative eșuate, pentru a-și alege conducerea. Situația era oricum tensionatã, dupã ce UDMR a renunțat pe ultima sutã de metri la alianța cu PNL și a optat pentru o majoritate cu PSD și ALDE. Momentul votului a declanșat o încãierare în toatã regula.

Consilierii PNL îi acuzã pe cei din noua coaliție cã au votat la masã, nu în cabina de vot, așa cum prevede legea.

Dacian Foncea, consilier județean PNL: "Este cel mai mare furt politic în Bihor după revoluție! Dumneavoastră v-ați prostituat din prima ședință. Să vă fie rușine!"

Ioan Mang, vicepreședintele CJ Bihor: "La CJ întotdeauna buletinele de vot s-au dat la masă. La fiecare consilier, pentru că sunt 35 și e foarte greu să asiguri deplasarea fiecărui consilier la masă să-și ia buletinul, să semneze, după care să meargă la loc. Era același lucru."

În semn de protest, consilierii PNL au pãrãsit sala

Mircea Mălan, consilier PNL Bihor: "Această manieră de abordare nu are nici un fel de legătură cu ceea ce prevede legea și ca urmare, noi, consilierii liberali, nu putem fi părtași la o astfel de situație."

În replicã, consilierii alianței PSD-UDMR-ALDE considerã cã au fost împiedicați sã voteze și ameninţã cu acţiuni în instanţã.

Dorin Corcheș, consilier ALDE Bihor: "Am observat două chestiuni cu care nu pot să fiu de acord: atât vătămare corporală la adresa membrilor comisiei de supraveghere, cât și obstrucționarea votului."

Traian Bodea, consilier ALDE Bihor: "Nu este adevărat, eu am votat legal în cabin... în urnă; ce s-a întâmplat e lamentabil."

Ana Maria Tiron, consilier PSD Bihor: "Domnul Foncea, din Comisia de validare, a încercat să plece cu urna și pentru că l-am oprit, m-a bruscat acolo de câteva ori."

Dupã votul cu scandal pentru funcţia de preşedinte al CJ Bihor, câştigatã de candidatul UDMR Sandor Pasztor, consilierii alianţei au votat în continuare pentru cei doi vicepreşedinţi. Au făcut-o pe buletine, direct în salã, fãrã a mai trece pe cabină. Apoi au introdus buletinele în urnã.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves