Vieţi salvate fără bisturiu. Cardiologia intervenţională, soluţie pentru pacienţii cu boli ale inimii

Data publicării:
operatii bisturiu

Într-o ţară în care bolile cardiace fac cele mai multe victime din Europa, o ramură revoluţionară a medicinii vine să scadă numărul acestora. Vorbim despre cardiologia intervenţională, specializare mai puţin cunoscută, dar care printr-o operaţie promptă, de doar câteva minute, poate salva o viaţă. S-au convins de asta zeci de specialişti care s-au strâns în Oradea şi au urmărit intervenţii chirurgicale transmise în direct de la Spitalul Judeţean.

În timp ce o echipă de medici cardiologi realiza montarea a două stenturi unei paciente care suferise un infarct miocardic, zeci de specialişti urmăreau intervenţia transmisă online, în direct.

Dr. Virgil Popa, medic primar cardiolog: "Se pot discuta opţiuni de tratament, variante, se pun întrebări legate de strategiile alese, de situaţia cazului respectiv, adică sunt extrem de instructive din acest punct de vedere pentru că au o parte practică foarte pregnantă."

Realizată la Spitalul Judeţean din Oradea, operaţia s-a făcut cu ajutorul cardiologiei intervenţionale prin care pacienţii sunt trataţi fără bisturiu. Medicii se ajută de tehnologii de ultimă generaţie ca să ofere un diagnostic şi tratamente unice.

Dr. Ştefan Moţ, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie: "Acestea sunt intervenţii minim-invazive, sunt intervenţii la limită între chirurgie şi ceea ce noi numim medicină clasică."

Dr. Dan Deleanu, medic primar cardiolog, Bucureşti: "Aceste tehnici au revoluţionat, aş putea spune, în ultimul timp, tratamentul bolilor cardiace. De exemplu, infarctul miocardic acut, în momentul de faţă se tratează cel mai bine prin cardiologie intervenţională."

Această ramură relativ nouă a medicinii se referă la tratarea bolilor de inimă cu ajutorul unui cateter şi a anumitor dispozitive speciale.

Dr. Ştefan Moţ, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie: "Cardiologia intervenţională se adresează pacienţilor care au deja boală cardiovasculară, dovedită, existentă şi tratamentul se adresează acestora. Dar este tot un fel de prevenţie, este prevenţia insuficienţei cardiace."

Tehnica este considerată revoluţionară deoarece înlocuieşte operaţia pe cord deschis cu o procedură în urma căreia pacientul rămâne fără cicatrici şi dureri post-operatorii.

Dr. Nicolae Florescu, medic primar cardiolog, Sibiu: "Trebuie să ţii pasul nu numai cu cunoştinţele teoretice, ci şi cu metodele de tratament, sunt foarte multe detalii tehnice în această supraspecializare a cardiologiei."

În urmă cu şapte ani în România a fost demarat un program naţional de tratament al infarctului miocardic acut, datorită căruia s-a redus la jumătate mortalitatea cauzată de această afecţiune. Zece centre din ţară, printre care şi Oradea, sunt incluse în acest program care le permite să efectueze procede minim-invazive.

Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Oradea: "Nu se poate face cardiologie intervenţională fără să ai o secţie puternică pe cardiologie cu terapie intensivă coronarieri puternică. Banii care s-au investit sunt în jur de trei milioane de euro. S-a început cu 2-3 cazuri pe an şi acum s-a ajuns la 1.800 pe an."

În România se înregistrează anual în jur de 13 mii de cazuri de infarct miocardic acut. Mortalitatea cauzată de această boală ne situează încă pe primul loc în Europa.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri