Viflaimul, teatru de Crăciun în Maramureş

Data publicării:
viflaim 251214

Biserica ortodoxă "Bună Vestire" din Vişeu de Sus sau Biserica Bătrână, după cum o numesc localnicii, e unul dintre lăcaşurile de cult care încă mai păstrează obiceiul din străbuni al Viflaimului. Mulţi vin din curiozitate, dar la fel de numeroşi sunt şi care sunt nostalgici după vremurile copilăriei.

"Pe lângă colindătorii care vin în fiecare an la biserica noastră, iată că avem această piesă unică în zona această a noastră şi în Maramureşul Voievodal. Piesă Viflaiemului este an de an promovată de către Biserică, cu binecuvântarea Bisericii, pentru a nu uită vestea naşterii Mântuitorului Iisus Hristos şi mai ales pentru a nu uita ce s-a întâmplat atunci", explică Gheorghe Hapca, preotul paroh al bisericii.

Pentru a demonstra că tradiţia e pe mâini bune, grupuri de localnici, de la copiii până la bărbaţi însuraţi, s-au adunat în zilele dinaintea Crăciunului ca să pună la cale "Viflaimul". Repetiţiile s-au făcut după lăsarea serii, când toţi şi-au terminat lucrul.

"Piesa nu putem să o întrerupem. Se face întruna. Durează cam o oră, o oră şi un pic. Şi dacă nu suntem toţi, ne înlocuim să meargă rolul complet", atrage atenţia Cristian Andreica, organizator.

Viflaimul e forma arhaică a numelui Bethleemului, locul naşterii Mântuitorului Iisus Hristos. Piesă este creată pe marginea textelor biblice, iar printre personaje se regăsesc Fecioara Maria, Iosif, Irod, îngerii ori craii. Cei din urmă poartă coroane împodobite menite să capteze atenţia.

"Coroana e confecţionată din plastic şi, după cum se vede, globuri, mărgele. La ea se începe lucrul când începe Postul Crăciunului", detaliază Alin Roman, "Irod în Viflaim".

Pe lângă cele noi, unii dintre actori poartă şi coroane transmise din generaţie în generaţie şi vechi de 20 de ani.

"Asta-i făcută din carton. Împodobită că şi celelalte cu mărgele, cu ce trebuie, cu globuri", completează Ion Andreica, "Craiul Negru în Viflaim".

Pentru a juca un astfel de rol trebuie să ai o condiţie fizică foarte bună. Un costum cu talăngi e pe cât de spectaculos, pe atât de greu de purtat. El poate cântări chiar şi "85 de kilograme. Tot ce vedeţi pe mine: astea, curelele, îmbrăcăminte şi haine, trei şube, bluze. Să fii cât mai gros îmbrăcat, să nu te lovească", este sfatul lui Alin Berciuc.

Spectacolul se joacă prima dată în ziua de Crăciun, după slujba de la biserică. Viflaimul se poate vedea pe urmă şi la curţile unor gospodari sau chiar pe străzile din Vişeu sau ale satelor de pe Valea Izei.

Reporter: Diana Grad
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri