Violența, live pe reţelele de socializare

Data publicării:
violenta Facebook

Reţelele de socializare devin, tot mai des, unealta prin care diverși utilizatori își fac cunoscute gesturile violente pe care le comit. E vorba fie de elevi care postează bătăile pe care le aplică unor colegi sau infractori care își explică faptele ori chiar le transmit în direct. Sunt persoane care vor să devină cunoscute sau doar să impresioneze, spun sociologii. Specialiştii dau vina și pe cei care urmăresc aceste imagini și nu cer ștergerea lor de pe internet.

La începutul anului, bătaia cruntă pe care un elev din Lugoj a încasat-o de la un coleg chiar în sala de clasă a fost transmisă în direct pe o rețea de socializare. Toți cei din clasă știau ce se va întâmpla și s-au pregătit: au mutat mobilierul, au scos telefoanele să filmeze şi au pus la colţ victima.

Acum câteva zile, un american a şocat o lume întreagă după ce a împuşcat, la întâmplare, un bătrân. Crima a fost transmisă în timp real pe o reţea de socializare şi a fost urmărită de 1,6 milioane de persoane. Imaginile au rămas online timp de două ore, pentru că, spun informaticienii, deocamdată nu există setări explicite prin care transmisiunile în direct să fie oprite în situaţii extreme.

"Ei încearcă să depisteze prin diverse metode de inteligenţă artificială, de recunoaştere a formelor din acele fluxuri live şi încearcă să oprească propagarea sau rămânerea online a materialelor video cu conţinut violent", spune Arthur Weber, informatician.

Sociologii susțin că autorii unor astfel de imagini violente vor să stârnească reacţii, să se răzbune sau să impresioneze cât mai multe persoane.

"Acum, cu reţelele de socializare, ei au o platformă prin care pot deveni celebri instantaneu, fără să aibă nevoie de presă. Promit posibilitatea de-a ajunge la audienţe imense fără niciun intermediar", explică Adrian Hatos, sociolog.

Cel mai mult au de suferit cei care urmăresc aceste imagini, atrag atenţia psihologii.

"Pe termen lung duce la depresie, anxietate, frică, le cauzează o frică excesivă de anumite pericole, duce la tulburări psihice şi ei fiind expuşi acelor filmuleţe ajung să copieze acele comportamente şi să le folosească ulterior", spune Simona Hinț, psiholog.

În opinia sociologului Adrian Hatos, "vinovaţi sunt mai ales cei care consumă, vinovaţi sunt cei care cer, caută asemenea plăceri bolnave. Până la urmă tehnologia doar ni le oferă".

După incidentul din Statele Unite, Facebook a anunţat că va reevalua modul în care sunt depistate imaginile violente postate.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri