Sari la conținut

Viscol și drumuri acoperite cu zăpadă în Maramureș

Viscolul a făcut probleme în nordul ţării. În pasurile Gutâi şi Huta Certeze din Maramureș, şoferii n-au răzbit printre nămeţi, cu toate că aveau maşinile echipate pentru iarnă. Camionagiii au urcat cât au putut, apoi au tras TIR-urile pe dreapta. Poliţiştii au impus restricţii pentru maşinile mari abia spre seară, când drumul era aproape imposibil de străbătut.

masina derapata

UPDATE: ora 9:30 - Potrivit unui comunicat al Prefecturii Maramureș, toate utilajele de la Drumuri Judeţene şi Drumuri Naţionale au intervenit pe drumurile din județ pentru deszăpezire. În plus, pentru a face faţă ninsorii abundente, au fost aduse patru utilaje din alte judeţe.

"Astfel, aseară numărul utilajelor de pe DN1C (Mesteacăn – Baia Mare) a fost suplimentat cu unul, iar în cursul nopţii au sosit trei utilaje care au început să intervină pentru deszăpezire în Pasul Gutâi. În total, pe DN18, în Pasul Gutâi se lucrează începând de azi-noapte cu 11 utilaje", se arată în comunicatul Prefecturii Maramureş.

Pe DJ 184, şoferii sunt rugaţi să nu mai parcheze în zona pârtiilor, ci doar în parcările amenajate de către administratorii pârtiilor şi Primăria oraşului Cavnic. 


UPDATE: ora 7:45 - Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că în județul Maramureș, din cauza ninsorii abundente, s-a luat măsura restricționării traficului greu (vehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone) pe DN18 – Pasul Gutâi, între localitățile Baia Sprie și Mara.


În Pasul Gutâi ninge fără oprire de azi-noapte. Deşi a fost suplimentat numărul utilajelor de deszăpezire, cele opt maşini au reuşit să cureţe şoseaua. În urma lor, zăpada s-a aşternut la loc.

Chiar şi cu maşinile echipate de iarnă, mulţi nu au reuşit să înainteze. Un şofer, spre exemplu, a derapat şi a ieşit pe marginea drumului. Norocul lui a fost că maşina s-a blocat într-o bordură şi nu s-a rostogolit în prăpastie.

A nins viscolit și în Pasul Huta-Certeze, dintre Maramureș și Satu Mare. Zăpada așternută pe carosabil le-a dat mari bătăi de cap șoferilor de TIR.

6

"Am rupt o pereche de lanțuri, am urcat cât am urcat. Parcarea de jos nu e curățată și nici cu sare nu au dat. Deci ce putem spune?! Bine că plătim taxe. Două mașini – nu împrăștie sare, doar împing cu lama", spune şoferul unui camion.

"În Pasul Huta-Certeze, pe o distanță de aproximativ un kilometru, 13 TIR-uri sunt blocate din cauza zăpezii. Unele dintre ele – de mai bine de 12 ore", a relatat Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.

"Uitați că am 12 ore și jumătate de când sunt aici. E zăpadă... am încercat, am urcat până în prima curbă. Am patinat, am dat înapoi să nu încurc circulația. Nu dau cu sare, trec numai cu lama pur și simplu", a spus un şofer.

În următoarele ore și zile vremea rea se va face simțită în toată țara. Vor fi precipitații, mai întâi lapoviță, apoi ninsoare, și cu precădere gerul va fi mare, mai ales în cursul nopții.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Pe aceeași temă