Vocile Bihorului: Primarul Ilie Bolojan, despre Oradea şi planurile de viitor ale administraţiei locale

Data publicării:
interviu bolojan

Sistem de transport integrat, un centru ca în marile oraşe din Vest, sistem de termoficare cu pierderi minime şi investiţii care să ajute economia locală, sistemul de învăţământ şi cel medical. Sunt ţintele primăriei Oradea, care vrea ca până în 2020 oraşul să atingă maximul de dezvoltare de după 1989. "Suntem într-o competiţie acerbă, nu putem face paşi greşiţi", spune primarul Ilie Bolojan.

Prezent marţi la Vocile Bihorului, primarul municipiului Oradea a explicat strategia ultimilor 10 ani privind dezvoltarea oraşului.

„Noi am încercat, la Primărie, ca în fiecare ciclu electoral să venim cu un plan de dezvoltare care să răspundă necesităţilor momentului. Într-o primă etapă, în 2008, s-a pus problema dezvoltării economice, pentru că ajunsesem oraşul cu cea mai slabă industrie din vestul ţării. Fără investiţii străine de mare capacitate - şi asta a fost o provocare. În al doilea mandat, pe fondul acestei dezvoltări, am dezvoltat infrastructura, iar în acest mandat încercăm să menţinem un nivel la fel de bun de dezvoltare, într-o competiţie acerbă cu oraşele din această regiune”, a explicat primarul Bolojan.

Un pariu al administraţiei locale este schimbarea din temelii a sistemului de termoficare. După renunţarea la CET-ul poluant, pe combustibil solid, urmează acum o amplă lucrare de schimbare a magistralelor din oraş, care ar trebui să fie gata până în 2020.

„Cea mai mare parte vor fi schimbate, peste 80%. Am fi primul oraş din România care ar face acest lucru. Am avut şansa să începem mai repede, să accesăm fonduri europene - peste 100 de milioane de euro numai pe partea de termoficare”, a precizat primarul municipiului Oradea.

Ilie Bolojan a oferit un răspuns şi în problema finanţării ONG-urilor din Oradea. Deşi oraşul nu se poate lăuda cu o societate civilă foarte activă, edilul nu consideră necesar ca în aceşti doi ani, când sunt programate 100 de proiecte de infrastructură, să aloce bani pentru acest domeniu.

„Dacă un ONG se bazează exclusiv pe banii Primăriei sau ai CJ Bihor, mai bine îi angajăm pe oamenii aceia la Primărie sau la Consiliul Judeţean. Este un ONG, deci nu este condusă guvernamental, dar nici nu primeşte în procent de 100% bani guvernamentali.”

Ilie Bolojan a mai vorbit şi despre creşterea atractivităţii oraşului pentru localnici, dar şi pentru cei care doresc să se mute aici. Pentru prima dată, după mult timp, oraşul a început să îşi păstreze numărul de locuitori şi să stopeze exodul populaţiei spre alte oraşe mai dezvoltate sau spre vestul Europei.

Reporter: Bogdan Băcilă
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri