Sari la conținut

Voluntar de profesie. La nivel național s-a desfășurat Săptămâna Voluntariatului

Unii voluntari au ales să se împartă între şcoală sau serviciu şi acordarea primului ajutor celor în suferință. Nu apar pe ştatele de plată, dar muncesc cot la cot cu salvatorii de la Ambulanță. Printre ei se numără Lucian Moldovan, care s-a întors în țară acum 3 ani, după opt ani petrecuţi în Germania. Deşi are 50 de ani, bărbatul studiază ca să ajungă asistent medical, iar, în paralel, face voluntariat la Ambulanţă.

"Mi-am dat seama că de fapt nu e o joacă, nu e doar o chestie de selfie într-o ambulanţă, sunt foarte complicate procedurile şi protocolurile până la urmă. E o combinaţie între viteza de reacţie a fiecăruia."

Numărul celor care vor să i se alăture creşte în fiecare an. În programul de voluntariat derulat de Serviciul de Ambulanţă Bihor sunt înscrise acum peste 100 de persoane.

"Colegii noştri voluntari sunt o resursă extrem de importantă. Ne ajută pe parte de logistică cu defibrilatorul, cu trusa cu medicamente, acum s-au introdus şi tabletele la nivel naţional, ne vor ajuta foarte mult şi pe partea de operare a tabletelor 
şi, de asemenea, e o şansă şi pentru ei să înveţe", spune Liviu Sabău Popa, coordonatorul programului de voluntariat, Ambulanța Bihor.

La 16 ani, Iulian Pavăl, elev la Colegiul Național "Emanuil Gojdu" este voluntar în cadrul programului "Strategia Naţională de Acţiune Comunitară". Adolescentul este stagiar la Lufthansa, unde face practică neplătită: "Îi ajut, cum ar veni pe bază de internship neplătit să facă raportarea către instituţiile Comisiei Europene."

Convins de efectele pozitive ale voluntariatului, tânarul le vorbește și altora de vârsta lui, despre acest fenomen.

"Mi-a plăcut ideea de-a te implica în comunitatea din care faci parte şi de-ai ajuta pe ceilalţi necondiţionat, iar apoi, după ce am descoperit tainele voluntariatului de-ai coordona şi de-ai ajuta pe ceilalţi să înţeleagă exact ceea ce ai înţeles şi tu."

Astăzi, la nivel național au fost încheiate activitățile din cadrul saptamânii Voluntariatului. Un studiu recent arată că 29% dintre tinerii români au desfașurat acțiuni de voluntariat în diverse domenii, în ultimul an.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi