Vremea vechilor colinde. Craii Măgurii trec pe la fiecare casă din Bucea în Ajun de Crăciun

Data publicării:
colinde Bucea

Un obicei aparte renaște an de an, de Crăciun, într-un sat aflat la limita dintre județele Bihor și Cluj. Îmbrăcați în straie de sărbătoare, păstrate de la o generație la alta, bărbații din Bucea colindă de Ajun din casă în casă. Prin cântece vechi de sute de ani, grupul Craii Măgurii le transmite oamenilor bucuria Nașterii Domnului. Nu este gospodărie unde colindătorii să nu fie omeniți cu bucate tradiționale, cozonaci și pălincă.

Pentru a ajunge la toate cele 50 de case din sat, colindătorii se întâlnesc în Ajunul Crăciunului, la amiază, în centrul comunei. Îmbrăcați în straie populare, bărbații pornesc la drum şi trec mai întâi pe la casele vechi.

La jumătatea primului cântec, gazdele ies pe prispa casei și îi ascultă pe colindători.

"- Mai dorește gazda noastră o corindă?
- Sigur că da, am vrea să ne cântați aia cu la Sfârșitul Luminii?
- O cântăm cu mare drag.
- Stați să vă ajut și eu să cântăm împreună."

Mezina casei are parte de un colind special, un descântec pentru a-și găsi alesul. Ca dorința să se îndeplinească tânăra trebuie să îi îmbie pe colindători cu tot felul de bunătăţi.

De regulă membrii grupului cântă trei colinde, după care își așteaptă răsplata.

"Pentru că ne-ați cântat așa de frumos vă servim cu un pahar de pălincă și cu cozonaci și cu cornulețe făcute de fata mea frumoasă", îi îndeamnă stăpâna casei.

Pentru a-i primi cum se cuvinte pe colindători, localnicii îmbracă hainele de sărbătoare şi se pregătesc din timp.

"Am început pregătirile din toamnă când am pus în cămara tot ce aveam nevoie, acum doar am tăiat porcul, am afumat slănină să îi putem primi pe băieți", spune Adina Haș, localnică din Bucea.

"Ne-am simțit foarte bine, tradiția este foarte veche și se păstrează, în fiecare an îi așteptăm cu mare drag", susţine Cristian Haș, localnic din Bucea.

După ce au trecut pe la fiecare casă din sat, colindătorii urcă dealul până la biserica de lemn.

Grupul Craii Măgurii din Bucea este format din 22 de cântăreți amatori, cu vârste cuprinse între 30 și 77 de ani.

"Începând cu juriști, secretarul primăriei Negreni, polițist, pompier avem, impiegat și pădurar", enumeră Mircea Dejeu, întemeietorul grupului.

Cu totii se întâlnesc când au timp ca să repete colindele vechi de peste 150 de ani, culese doar din satele din zonă.

"Cu colinda merg de când eram mic, mergeam prima dată cu stelarii, ei sunt primii în ierarhia colindătorilor din sat, apoi cu feciorii apoi se formează aceste grupuri de bărbați", povesteşte Mircea Ilea, membru al grupului de colindători.

Indiferent de vârsta pe care o au, cântăreții pun mare preț pe îmbrăcămintea specială de sărbători.

"Un suman, o căciulă, o vestă pe care ne-am ales-o noi, o ie, o bucată de chișmir", îşi prezintă costumul Costel Stoica, cel mai tânăr membru al grupului de colindători.

Ca să fie cunoscuți peste tot în țară şi în străinătate, membrii grupului au apelat la tehnologia modernă.

"Le-am făcut o pagină pe o rețea de socializare, i-am pus pe youtube, le-am îngreistrat toate colinde, sunt foarte vechi. Avem o mulțime de like-uri, de vizualizări", explică Diana Ilea, PR -ul grupului Craii Măgurii din Bucea.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri