Zeci de copii au participat la un atelier de colorat ouă, la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Baia Mare

Data publicării:
beta atelier baia mare

În Maramureș, pregătirile de Paște au început... la muzeu. Cum de pe masa de sărbătoare nu pot lipsi ouăle frumos colorate, mai mulți muzeografi s-au transformat, pentru câteva ore, în dascăli pentru zeci de preșcolari. Îmbrăcați în straie populare, cei mici au pictat cum au știut ei mai bine ouă și icoane pe sticlă și le-au cântat gazdelor pricesne învățate la grădiniță.

Meșteșugurile din bãtrâni nu trebuie uitate. De la aceastã idee au pornit și organizatorii atelierului de creație care a avut loc miercuri, la Muzeul de Etnografie și Artã Popularã din Baia Mare.

„În ziua de azi se comercializează un pic această sărbătoare. Vine Iepurașul și uităm, de fapt, că simbolul este Învierea Domnului. Încercăm, prin acest atelier, să le arătăm copiilor cum se vopseau ouăle în satul tradițional maramureșean”, a explicat Monica Mare, directoarea muzeului.

Muzeografii și-au intrat repede în rolul de dascãli și le-au explicat celor mici atât originea obiceiului, cât și coloranții naturali folosiți odinioarã: spanacul, cojile de ceapã sau sfecla roșie.

„Am luat două bucăți de sfeclă mari, le-am răzuit, am pus sare, o lingură de sare mare și oțet. La verde am luat o mână de spanac, l-am fiert și a rezultat o zeamă din asta la care i-am adăugat sare și oțet și s-a pus la colorat”, spune muzeograful Ludovica Ungur.

„- Am făcut cu culoarea roșie.
- De ce? Îți place ție?
- Da.
- Ești mândră de oul pe care l-ai vopsit așa, natural?
- Păi, da”, spune o fetiţă.

În timp ce unii dintre copii colorau sau pictau ouăle, alții realizau icoane pe sticle.

„- De ce ai venit astăzi la muzeu?
- Ca să pictez și să fac ouă.
- Și ce pictezi acum?
- Pe Cristos.”

„(Copiii-n.n.) sunt obişnuiți cu astfel de activități. Au răspuns foarte bine provocării, văd că sunt încântați”, a mărturisit Alexandrina Botiș, directoarea unei grădinițe din Baia Mare.

Atelierul de creație a fãcut parte din proiectul "De la strãbuni învãțãm sã fim copii buni". Acesta a fost inițiat de Muzeul de Etnografie și Artã Popularã din Baia Mare în parteneriat cu Consiliul Județean și Inspectoratul Școlar Maramureș.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri