Zeci de lebede pe Crișul Repede, în Oradea. Care este avertismentul specialiștilor

Data actualizării: Data publicării:
lebede

Peste 30 de lebede au devenit o adevărată atracție din aceste zile în Oradea. Păsările se plimbă nestingherite pe Crișul Repede, iar trecătorii le pot admira și fotografia. Deși oamenii încearcă să se apropie de ele, acestea nu trebuie hrănite, atrag atenția specialiștii.

Zecile de lebede care au rămas peste iarnă în orașul din vestul țării sunt foarte prietenoase. Acceptă mâncarea aruncată de trecători și oferă un adevărat spectacol atunci când își iau zborul.

"Foarte frumoase și îmi pare bine că au rămas și s-au acomodat aici, la noi."

"Ar trebui luate măsuri de ocrotire a lor și să le hrănească cineva care se pricepe", spune o localnică.

Păsările s-au stabilit în Oradea în urmă cu șase ani.

"În 2013 o familie de lebede a ales să rămână la Oradea chiar și peste iarnă. În anii ce au urmat alte exemplare au rămas în oraș chiar și în sezonul de iarnă și nu au mai migrat spre țările calde", a relatat Claudiu Mihuț, jurnalist Digi24 Oradea.

"Sunt lebedele venite din țările nordice unde iarna e mult mai grea, îngheață apele și atunci ele tind să vină mai la sud", spune Attila Nagy, de la asociația Milvus.

Cele 30 de exemplare care își duc veacul pe raza orașului nu sunt singurele din zonă. Alte câteva zeci trăiesc pe bălțile aflate în apropiere. Pentru că sunt ierbivore, păsările nu ar trebui să fie hrănite, atrag atenția specialiștii.

"Ba chiar mai mult rău se face, pentru că se adună într-un loc și toate bolile care le periclitează sunt mai ușor de transmis. Deci ele se descurcă singure; când nu e apa înghețată găsesc resturi vegetale", spune Attila Nagy.

Cel mai adesea păsările pot fi văzute fie în zona podului Sovata, fie pe cele două maluri din Centrul Civic al orașului. Săptămâna acesta o lebădă a fost recuperată de pompieri de pe Strada Republicii. Salvatorii au transportat-o cu mașina până pe malul Crișului Repede, unde au eliberat-o.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri