Sari la conținut

Zeci de primării din Bihor s-au asociat ca să obţină fonduri europene pentru investiţii

Printre cele opt comune din Bihor, care fac parte din Grupul de Acţiune Locală Euro Crişana, se numără şi localitatea Mădăras. Pentru început, Primăria vrea să atragă 160 de mii de euro din fonduri europene ca să asfalteze o stradă paralelă cu drumul naţional Oradea-Arad. După ce rezolvă problema infrastructurii, primarul vrea să investească în turismul din zonă.

"Vrem să fluidizăm circulaţia în localitatea Mădăras în prima fază şi să facem şi legătura cât mai rapidă la ştrandul termal din Mădăras, pentru că este o locaţie de atracţie turistică", susține Dan Tiurbe, primarul comunei Mădăras.

În același Grup de Acțiune Locală s-a înscris și comuna Tinca. Primăria vrea să obţină 200 de mii de euro din fonduri europene ca să toarne asfalt pe o stradă pe care a fost introdusă canalizarea de curând.

"Avem speranţe că în viitor vom atrage fonduri la nivel de 8-10 milioane de euro. În acest an avem 2 milioane jumate de euro repartizate la cele opt primării şi la tinerii întreprinzători sau firme care vor să dezvolte o afacere", a detaliat Teodor Coste, primarul comunei Tinca.

În Bihor există patru grupuri de acțiune locală pentru atragerea de fonduri europene. Primari spun că banii se obțin mult mai ușor dacă se grupează în asociații pentru că de la Guvern nu au mai primit demult bani de investiții.

reporter: Florina Fofiu
operator: Monica Pop

editor web: Adrian Laboș