"Zidul segregării" din Baia Mare, pictat de studenţi

Data publicării:
zid pictat5

Zidul din Baia Mare a stârnit controverse de la început. Acuzat că l-a construit ca să ascundă mizeria din zona populată în majoritate de rromi, primarul din Baia Mare a fost amendat de Consiliul de Combatere a Discriminării cu 6000 de lei. Edilul spune că şi rromii au fost de acord cu ridicarea zidului.

„Nu îi deranja atât de mult gardul, idea gardului, cât ar trebui să facem 2-3 ferestre. Ceea ce mi se pare o ipocrizie", consideră Cătălin Chercheş, primarul municipiului Baia Mare.

Primarul băimărean susţine că, înaintea ridicării zidului, zeci de copii erau răniţi după ce fugeau pe şosea, în faţa maşinilor.

„Îmi pare bine că e făcut zidul, pentru că nu mai ies copiii la drum."

„Sunt foarte mulți copiii care ar sări în stradă, foarte multe accidente și vina se dă pe șofer."

Peretele de beton a rezistat şi unui proces prin care o organizaţie nonguvernamentală cerea demolarea lui. Acum construcţia a devenit și mai vizibilă, după ce a fost transformată de câţiva studenţi în obiectul unui proiect artistic.

„Primăria municipiului Baia Mare a ridicat acest zid în anul 2011. Este înalt de trei metri și lung de aproximativ 100 de metri. Studenții facultății de arte din Cluj-Napoca au venit în urmă cu o săptămână și l-au pictat", spune Laura Breb, reporter Digi24 Oradea.

Pe ziduri au apărut astfel caracatițe, pești, scafandri sau chiar porci zburători. Fiecare student a contribuit în felul său la desenul a cărui temă a fost "transparenţa".

Este o lucrare care estetizează un spațiu public, nu este o comandă politică, nici social, lucrarea nu are niciun mesaj discriminatoriu, suportul este într-adevăr controversat, este un curs de street art", explică Laura Ghinea, Universitatea de Arte Plastice Cluj-Napoca.

„A fost pur și simplu un proiect la care am participat și atâta tot. Se interpretează mult prea mult și se duce într-o extremă în care nu cred că s-a gândit niciuna dintre părți", susţine şi Laura Tuchlei.

"Cred că faptul că acel gard a fost pictat e o idee bună şi chiar generoasă. Dorinţa mea e să-i fac inclusiv pe cei din comună să se joace cu acel gard, să vină copiii să picteze pe el", precizează primarul municipiului Baia Mare.

Localnicii, inclusiv cei care locuiesc în blocurile de după gard, apreciază ideea studenţilor.

„Mie îmi plac culorile și desenele sunt frumoase."

„Foarte bine, decât mizeria aia care era pe ziduri…"

Cu toate acestea, controversatul gard are zilele numărate. Primarul Cătălin Cherecheş spune că după ce blocurile vor fi reabilitate şi zona redesenată, nu va mai fi nevoie de zidul segregării.

Reporter: Laura Breb
Operator: Constantin Gheorghiță

Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri