Zidurile Cetății Oradea vor fi reabilitate. Aproape 11 milioane de lei vor costa lucrările

Data publicării:
refacere bastioane cetatea oradea

Două dintre bastioanele Cetăţii Oradea vor fi refăcute. După ce, secole la rând, au apărat fortăreața de asediile invadatorilor, zidurile au rămas în picioare, dar, lăsate în paragină după 1989, s-au degradat. Acum vor intra într-un amplu proces de reabilitare, după ce Primăria Oradea va aloca aproape 11 milioane de lei, din fonduri europene. În urmă cu 3 ani, au fost reabilitate, tot pe bani europeni, clădirile din interiorul Cetăţii.

Construită peste prima fortăreață, ce datează din 1241, actuala cetate din Oradea a fost ridicată două secole mai târziu, când a început și construirea celor 12 corpuri de clădiri și a celor cinci bastioane ce dau forma de stea a locului.

Ionuț Ciorba, directorul adjunct al Muzeului Orașului Oradea: "Primul bastion construit a fost Bastionul Crăișoru, situat pe flancul sudic al cetății, dar și celelalte au fost ridicate aproape concomitent."

Bianca Firezar, jurnalist Digi24 Oradea: "Construirea Bastionului Ciunt a început la mijlocul secolului al XVI-lea, însă lucrările au stagnat vreme de mai bine de jumătate de secol din cauza ciumei care a lovit la acea vreme cetatea. De-a lungul timpului, bastionul a rezistat celor patru asedii otomane și habsburgice."

Două din cele mai afectate colțuri, Bastionul Ciunt și Bethlen, și zidurile dintre ele vor intra într-un amplu proces de reabilitare și consolidare.

Ionuț Ciorba, directorul adjunct al Muzeului Orașului Oradea: "Trecerea timpului a făcut ca în foarte multe porțiuni să apară crăpături, fisuri destul de adânci în zidurile bastioanelor și a zidurilor care fac legătura între aceste bastioane. De asemenea, cel puțin în partea superioară, pe mai multe porțiuni, există pietre destul de mari, bucăți de cărămidă care stau într-un echilibru destul de fragil."

Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea: "Toate studiile efectuate și expertizele tehnice au arătat că este nevoie și de reabilitarea zidurilor exterioare. Zidurile vor fi consolidate, iar după ce acest proiect va fi finalizat, practic vom putea să redăm cetatea cu adevărat orădenilor."

Lucrările, ce vor costa aproape 11 milioane de lei, vor fi finanţate din fonduri europene.

Marius Moș, directorul Diriecţiei Proiecte cu Finanțare Internațională din Primăria Oradea: "Noi deja avem semnat contractul de execuție a lucrărilor în valoare de aproximativ opt milioane de lei, plus TVA și durata acestor lucrări va fi de aproximativ 30 de luni."

Refacerea zidurilor de la intrare va completa investiția de peste 87 de milioane de lei, tot din fonduri europene, care a fost finalizată în 2015. Atunci au fost refăcute exclusiv clădirile din interiorul fortăreței, nu şi construcţiile bastionare propriu-zise.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri