Zilele Cetății Oradea. În vechea fortăreață au fost organizate lupte, concerte și ateliere

Data publicării:
zilele cetatii

Cavaleri medievali, pregătiţi să-şi demonstreze puterea, și domniţe elegante au împânzit fortăreaţa din inima Oradei.

"Am venit la chemarea mai marilor acestei cetăţi cu ordinul de Paladini, un fel de cavaleri liberi rătăcitori, în căutare de aventuri eroice, să reînviem puţin, foarte puţin din Evul Mediu. Avem dansuri medievale, avem lupte, confruntări, bucătărie medievală", spune Luca Eugen, animator lupte medievale.

În vechea cetate și-au dat întâlnire și meșteri pricepuți care au venit să împărtășească din tainele meșteșugurilor. Este și cazul lui Alexandru Ilinca. Acesta a bătut drum lung tocmai din Vâlcea ca să arate și altora cum se realizează opinci: "Am realizat că este o verigă slabă în tradiţiile româneşti, adică opincăritul şi am căutat să o completez eu şi să o duc mai departe, ceea ce şi fac."

La Oradea a ajuns și Tibor Lovasz, un dresor de păsări de vânătoare: "Păsările de pradă prind într-adevăr şi lucruri care aparţin omului, animale cum ar fi, dar fac şi mult bine. Ele prind doar pe cei bolnavi, bătrâni sau care dintr-un oarecare motiv nu sunt apţi să supravieţuiască în natură. "

Organizatorii au pregătit și ateliere de dansuri și jocuri medievale, concursuri de tir cu arcul, teatru pentru copii ori competiții de lupte medievale full-contact. Toate pe placul vizitatorilor.

"- Cum s-au luptat cu săbiile, trasul cu arcul.
- Ai încercat şi tu?
- Am încercat. Am tras de trei ori."

"E foarte frumos, bine organizat și copiii au cu ce să se distreze și părinții de asemenea."

"Am început o serie de activităţi menite să îmbujoreze, să alimenteze, să culturalizeze şi să revigoreze cetatea medievală a Oradei", spune Cristina Puşcaş, muzeograf al Muzeului Cetăţii Oradea.

Prima ediție a Zilelor Cetății a avut la dispoziție un buget de 100.000 de lei, alocat de Primăria Oradea.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri