Zilele Culturii Iudaice, găzduite de Sinagoga Zion din Oradea

Data actualizării: Data publicării:
Banner_ZION_1la10_770cmx450cm

Timp de trei zile, Sinagoga Zion va fi gazda primei ediţii a Zilelor Culturii Iudaice. Un eveniment care va reprezenta un bun prilej pentru vizitatori de a descoperi câteva dintre tradiţiile evreilor, dar şi o scurtă incursiune în istoria comunităţii locale.

Zilele Culturii Iudaice vor fi deschise vineri de o expoziţie a Culturii şi Tradiţiei Culinare Evreieşti. Manifestarea se va întinde pe parcursul celor trei zile ale evenimentului. Preparatele tradiţionale iudaice vor putea fi cumpărate şi gustate de vizitatori.

"Sunt patru mese pe care le vom amenaja în sinagogă pe care oamenii să le vadă. Lângă fiecare vor fi explicații, astfel încât toată lumea care ajunge acolo să înțeleagă, de fapt, ce există pe masa de Sabat, de ce există acolo și așa mai departe", a explicat Mihai Jurca, președintele APTOR.

Fiecare seară a evenimentului se va încheia cu un concert de muzică klezmer, susţinut de trupe din Budapesta şi Oradea. Sâmbătă seara va reprezenta un moment special pentru comunitatea evreiască din Oradea, care va sărbători ieşirea din Şabat. Atunci Sinagoga Ortodoxă de pe strada Mihai Viteazu va putea fi vizitată pentru prima dată.

"E prima prezentare cu public. Sinagoga este în măsură de 95-96% renovată, restaurată, dar inaugurarea va fi de-abia peste două-trei-patru sau cinci luni", susţine Felix Koppelman, preşedintele comunităţii evreieşti din Oradea.

Zilele Culturii Iudaice se află la prima ediţie şi sunt organizate de Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune. Aceasta îi are ca parteneri pe Ambasada Israelului în România, Comunitatea Evreilor din Oradea şi Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor.

Reporter: Adrian Ciucuriţă
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri