Zilele Culturii Maghiare, la Oradea

Data actualizării: Data publicării:
zilele culturii maghiare

Obiecte meșteșugărești, produse tradiționale, concursuri și concerte în aer liber. De acestea au avut parte orădenii care au participat la prima ediţie a Zilelor Culturii Maghiare. În weekend, Agenția pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune le-a oferit trei zile de petrecere și voie bună. În următorii ani evenimentul îşi propune să atragă cât mai mulți turiști de peste graniță.

Zeci de producători sau comercianţi şi-au prezentat mărfurile pe tarabele amenajate în Cetatea din Oradea. Vizitatorii au avut de ales din tot felul de produse, pentru toate gusturile.

"Am pahare, vase de sarmale, carafe, ploscă, dar vasele de sarmale trec cel mai bine", spune Szabolcs Sarkany, expozant.

Un stand care a atras mulţi curioşi a fost cel cu genți și ghiozdane lucrate manual. Toate aveau imprimate diferite modele tradţionale.

"Am genți la care lucrez cam trei ore - la acestea prețurile încep de la 60-65 de lei, dar la cele mai compexe, care au și proderie manuală pe etamină - lucrez 7-8 ore, dar prețurile sunt de 130 de lei", a explicat Anita Markus, expozant.

La câțiva metri distanță, mai mulți cavaleri îmbrăcați în port tradițional maghiar i-au învăţat pe doritori să tragă cu arcul şi chiar au organizat un concurs cu premii.

"50 de concurenți din care vreo 10-15 copii restul adulți. Sunt 12 ținte la care vor trage în două runde, avem mai multe tipuri", a detaliat Francis Ridi, organizatorul concursului.

Cei care au trecut prin Cetatea din Oradea au putut gusta din produsele specifice gastronomiei maghiare şi au participat la concertele unor trupe renumite din țara vecină.

"- Îmi place foarte mult și mă bucur că s-a organizat această activitate.
- Pentru comunitatea maghiară?
- Pentru cea maghiară, pentru cea română, toți împreună."

În următorii ani organizatorii își propun să atragă cât mai mulți turiști.

"Pe viitor cu siguranță vom găsi niște canale de comunicare și pe zona de est a Ungariei, astfel încât să avem oameni care să vină la Cetatea din Oradea și să se simtă bine", a anunţat Mihai Jurca, directorul APTOR.

Evenimentul a avut şi o latură caritabilă. Vizitatorii au fost invitaţi să doneze pentru Fundaţia Sfântul Francisc, care are în grijă peste 2.300 de copii găzduiţi în 84 de case din toată România.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Florin Lucuța
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri