"Zilele Maramureșului" au început cu o paradă a portului popular pe străzile din Baia Mare

Data actualizării: Data publicării:
parada Baia Mare (1)

Străzile orașului Baia Mare s-au umplut astăzi de culoare și veselie. De la mic la mare, aproximativ 1.000 de persoane au participat la o paradă a portului popular. În alaiul care a traversat centrul istoric al orașului s-au numărat invitați din țară și din străinătate. Parada a deschis cea de-a patra ediție a evenimentului "Zilele Maramureșului - Haida, hai în Maramureș".

Îmbrăcate în straie populare, cei aproximativ 1.000 de participanţi au defilat pe străzile orașului Baia Mare.

"E o paradă foarte frumoasă. Toți în portul tradițional, foarte frumos. Îmi place", se bucură un localnic.

"Foarte frumoasă organizată, copiii sunt minunați. S-au umplut străzile de culoare, de muzică și de dans."

La parada care a marcat deschiderea oficialã a „Zilelor Maramureșului" au participat ansambluri folclorice din mai multe județe ale țãrii. Li s-au alãturat artişti din Republica Moldova, Serbia, Slovacia ori Polonia.

"E o onoare pentru noi să participăm la acest festival, un festival foarte frumos și e păcat să pierdem așa ceva", consideră Marius Epure, de la Palatul copiilor din Brăila.

"Ne-am dorit ca să ducem mai departe tradiția și portul popular. N-aș vrea pentru nimic în lume să se piardă. Prin asta ne definim ca nație și ca români", susţine Maria Conțiș, profesoară din Sălaj.

"Foarte multă lume, ca niciodată acum am văzut că au venit din foarte multe județe ale țării. Este o bucurie să îi primim la noi în Maramureș și am văzut că și oamenii pe stradă ne-au apreciat și au fost fericiți că ne-au văzut", spune Alex Mureșan, de la Ansamblul "Transilvania" din Maramureș.

Ajuns la a patra ediție, evenimentul se desfãșoarã sub sloganul „Haida, hai în Maramureș".

"Sunt câteva zeci de evenimente care se desfășoară în fiecare zi. Începând de azi, de marți, am făcut deschiderea oficială și până duminică după-amiaza vor fi foarte multe evenimente culturale", a declarat Gabriel Zetea, președintele CJ Maramureș.

Printre ele se numãrã și Festivalul Internațional de Folclor pentru Tineret „Am fost ș-om fi", Gala Ambasadorilor Turismului Maramureșean, expoziții de artã fotograficã, proiecții de film, dar și un târg de promovare - „Bun de Maramureș", aflat anul acesta la prima ediție.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri