Sari la conținut

Ziua Națională a Ungariei, sărbătorită la Oradea

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a fost sărbătorită pe 15 martie la Oradea prin depuneri de coroane la două monumente importante.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a participat la ceremonii și a ținut să accentueze importanța unei relații bune între români și maghiari.

"Sunt convins că nici românii nu pot fi liberi dacă maghiarii nu se simt liberi și nici invers nu este posibil, nici aici, la Oradea, nici în România și nici în zona noastră din această zonă, din acest segment al Europei. De aceea eu cred că prezența dumneavoastră și mesajul prim-ministrului, Sorin Grindeanu, este un semnal extrem de important. Sunt convinsă că revoluția, adică tot ce au cerut revoluționarii în 1848, toate cerințele lor sunt valabile și până în prezent. Dacă noi uităm de ceea ce ne-au cerut ei, cred că au pierit degeaba."

Kelemen Hunor a început vizita în Oradea prin depunerea unei coroane în cimintirul Rulikowszky, la monumentul martirului polonez. Sărbătoarea a continuat în Oradea și în Salonta. În oraşul bihorean a avut loc o slujbă ecumenică la biserica reformată și un spectacol de gală la Casa de Cultură.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuța