Ziua Naţională, sărbătorită şi de cei 50.000 de români din Ucraina

Data publicării:
uncraina

"Mă rog fierbinte pentru a mea tara si pentru tine, scump poporul meu."

"Deşi trăim departe de patria mamă, ne mândrim cu faptul că suntem români."

În Apşa de Mijloc, din Ucraina Subcarpatică, elevii şi dascălii lor au ţinut să sărbătorească 1 decembrie prin cântece şi poezii.

"Am organizat un concert împreună cu elevii şcolii, profesorii de română şi istorie pentru ca să nu uite şi generaţiile care vin de istorie, de neam şi limba maternă", spune Anuţa Moiş, profesoară de limba română la şcoala din Apşa de Mijloc.

"Totdeauna avem o bucurie că noi, românii din dreapta Tisei, începem sărbătorirea acestei zile în noiembrie", susţine Ion Botoş, preşedintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia Dacia.

În fiecare an, de 1 decembrie românii din Ucraina nu uită să depună flori la mormântul delegatilor Maramuresului istoric la Marea Adunare Nationala din Alba Iulie din 1918. Ziua Naţională a României se sarbatoreste în Transcarpatia, deşi statul ucrainean nu o recunoaşte ca sărbătoare oficială.

"Pe teritoriul Ucrainei ea nu este decretată o zi de sărbătoare de stat. Noi, ca români ce am rămas în dreapta Tisei, încercăm să nu uităm acest trecut al nostru", spune, la rândul său, Dan Nuţu, preot în Apşa de Mijloc.

Chiar dacă ţin la limba şi tradiţiile lor, românii din Ucraina spun că se simt ignoraţi de ţara mamă.

"Până astăzi suntem ignoraţi şi umiliţi de unele instituţii ale statului român care nu doresc să recunoască românii din Transcarpatia ca foşti cetăţeni ai statului român", atrage atenţia preşedintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia Dacia.

Teritoriul Ucrainei subcarpatice s-a aflat în componenţa României Mari timp de trei ani, între 1918 şi 1921.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri