Sari la conținut

Ziua porților deschise la CAS Satu Mare. Asiguraţii s-au interesat cu ce se ocupă instituţia

Un studiu intern al CAS Satu Mare arată că mulţi dintre asiguraţi nu ştiu nimic despre activitatea Casei de Asigurări de Sănătate. Unii cred că instituţia se ocupă de pensii, alţii că are în grijă persoanele cu handicap. Prea puțini înțeleg că este vorba despre decontarea serviciilor de sănătate. Ca să lămurească situaţia, CAS Satu Mare și-a deschis porțile pentru asigurați, iar sala de întâlnire a fost arhiplină.

Peste 60 de asigurați au luat parte marţi la o întâlnire cu reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Satu Mare. Dupa ce le-au fost prezentate rolul și activitatea instituției, fiecare a putut să își exprime curiozitățile sau nelămuririle.

Președintele CAS Satu Mare, în dialog cu un asigurat:
"- Concediile care se acordă pentru boli profesionale și accidente...
- Aici am vrut să ajung și eu.
- ...nu se decontează din fond, în final. O perioadă de timp, până când ele sunt confirmate ca accidente de muncă, le plătim noi spitalelor care acordă serviciile medicale."

Interesată să afle mai multe despre rolul Casei de Asigurări de Sănătate a fost și Florica Rus: "Este foarte bine pentru că mai aflam și noi unele date și chiar în zilele acestea am avut problema cu o entorsă de la picior și cu analizele medicale și m-am lovit, într-adevăr, de unele probleme."

"Este o inițiativă foarte bună, se poartă discuții deschise. Părerea mea e că fiecare dintre noi putem ajuta la îmbunătățirea sistemului."

"Am considerat util acest contact direct cu asigurații. Oamenii fie că nu știu, fie că nu au interesul pe moment, dar în momentul în care se îmbolnăvesc au parte de experiențe care, de multe ori, sunt negative și se răsfrâng negativ asupra sistemului", susţine Georgeta Pop, președintele CAS Satu Mare.

Potrivit datelor furnizate de CAS Satu Mare, anul trecut instituția a decontat servicii de sănătate în valoare de peste 66,5 de milioane de euro. Cei mai mulți bani, peste 26 de milioane de euro, au ajuns la spitalele din județ, în timp ce aproape 5 milioane de euro au fost alocaţi pentru decontarea concediilor medicale.

Reporter: Izabela Jurasko / Operator: Kristian Kosa

Pe aceeași temă