Sari la conținut

Zoo Oradea, grădina cu capelă

Închisă în 2007 și redeschisă șase ani mai târziu după ample lucrări de modernizare, Grădina Zoologică din Oradea este locul potrivit pentru petrecerea timpului liber. Vizitatorii pot admira urși, lei, tigri, zebre, dar și pitoni sau cobre. În interiorul grădinii există și o capelă veche de peste două secole pe care conducerea din anii '80 a salvat-o de la demolare transformând-o în loc de înnoptare pentru cerbi.

Situată în partea de sud-est a municipiului Oradea, Grădina Zologică a fost înființată în 1960, când au fost aduse primele animale. Doi ani mai târziu primii vizitatori îi treceau pragul. Se întindea pe o suprafață de 3,2 hectare și avea aproximativ 700 de animale din 32 de specii. Din cauza spațiilor restrânse și improprii pentru animale, parcul zoo și-a pierdut autorizația de mediu și a fost închis în 2007.

Trei ani mai târziu Consiliul Local Oradea a alocat încă 3,5 hectare de teren, iar spațiul a fost extins și modernizat în urma unor lucrări care au costat 19 milioane de lei. La ora actuală grădina este casă pentru mai bine de 650 de exemplare din peste 140 de specii. Locul preferat al vizitatorilor este zona destinată felinelor, asemănătoare unui tunel din rocă. Aici pot fi admirați tigrul Yuri sau leul Țuțu.

„Doi lei, femelă și mascul, doi tigrii - dintre care unul siberian pur, doi leoparzi, un jaguar negru. Toți sunt carnivori, sunt hrăniți de două ori pe săptămână, marțea și sâmbătă. Sunt lucruri pe care le pot vedea și turiștii de la ora 12 până la ora 16”, spune Robert Fuzesi, îngrijitor.

În apropierea felinelor se află cuștile în care sunt ținuți urșii, lupii, râșii și vulpile.

„- Pe cel din dreapta îl cheamă Feri, iar pe cel din stânga îl cheamă Bobby, sunt foarte buni prieteni. Pot fi văzuți zilnic cum se joacă, în special după mese, atât aici afară, cât și în apă.
- Ei mănâncă zilnic, bănuiesc?
- Da, sigur. Mânâncă fruncte, legume, produse de patiserie, câteodată, gem, uneori miere”, spune Horia Bogdan, biologul Grădinii Zoologice din Oradea.

Turiștii care vin la Zoo Oradea pot vedea antilope, cerbi, păsări exotice, ponei sau zebre. Un alt loc de atracție este vivariul, care adăpoștește zeci de specii de pești, reptile și amfibieni.

Axoloții sunt cea mai rară specie existentă în Grădina din Oradea. Sunt o specie de amfibieni acvatici exclusiv. Sunt originari din Mexico City; existau acolo două lacuri care au fost foarte afectate antropic, iar actualmente specia este extrem de periclitată în natură”, explică biologul Grădinii Zoologice.

În acvariile din interior turiștii pot admira și cinci exemplare de șarpe boa, patru pitoni birmanezi, un anaconda verde, un șarpe regal sau un varan de Nil. Grădina Zoologică se mândrește și cu un pui de leu, singurul născut aici în ultimii 10 ani.

Moja are cinci luni și s-a născut la Grădina Zoologică din Oradea din părinții Țuțu și Zina. În câteva săptămâni va avea o cușcă proprie unde turiștii o vor putea admira în voie”, a transmis Claudiu Mihuț, reporter Digi24 Oradea.

„O scoatem afară de 3-4 ori pe zi, de câte ori avem timp, încercăm să socializăm cu ea cât mai mult. Mănâncă de trei ori pe zi, o hrănim exclusiv cu carne de vită, cu os și fără os”, povesteşte Ionuț Țisca, îngrijitor.

Terenul pe care se află grădina zoologică a fost la început un parc amenajat în stil englezesc de către contele Rhedey Lajos, locotenent în armata habsburgică. Contele a ridicat și o capelă, iar în 1804 când soția sa a murit, contele a donat orașului terenul și construcția.

Acum ambii sunt îngropați în interiorul capelei pe care regimul comunist a încercat să o demoleze. Administratorul de atunci al grădinii zoologice a găsit o soluție ingenioasă.

„A îngrădit întreaga zonă, printr-un gard înalt de peste doi metri, și a introdus aici exemplarele de cerb carpatin. Când au venit cei din corpul de control să vadă de ce nu a fost demolată capela, li s-a spus că acest lucru nu mai este posibil, pentru că este adăpostul masculilor și femelelor de cerb”, dezvăluie Horia Bogdan, biologul Grădinii Zoologice din Oradea.

Anual, Grădina Zoologică din Oradea este vizitată de peste 70.000 de persoane. Biletul de intrare costă 14 pentru adulți și 7 lei în cazul copiilor. Cei care vor să afle informații despre animale pot accesa pagina de facebook a instituției.

Animalele pot fi adoptate de la distanță timp de un an, de mai multe persoane deodată. Suma minimă ce trebuie plătită în acest sens este de 100 de lei pentru persoanele fizice și de 500 de lei în cazul firmelor.

De două ori pe an, părinții adoptivi participă la ședințe în care biologii le explică starea animalelor și se pot juca și fotografia cu cele care permit acest lucru.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Florin Lucuța