Sari la conținut

A început Postul Crăciunului 

Postul Crăciunului a început anul acesta cu o zi mai repede. Potrivit tradiției creștine, postul începe de astăzi, așa că meniul zilnic trebuie să conțină preparate culinare pe bază de legume și, ocazional, preparate din pește. Iar, dacă pentru unii regulile impuse de calendarul creştin pentru umătoarele 40 de zile vor fi uşor de respectat, pentru alții, restricțiile culinare nu se potrivesc cu stilul de viață alert în care alimentarea se face în grabă, de la magazinele de tip fast-food.

"Este un post de bucurie pentru că este postul nașterii mântuitorului Isus Hristos. Trebuie să facem fapte bune și mai ales să postim. Să postim și trupește și sufletește", explică preotul Mihail Duma.

Însă în această perioadă pentru creștinii care se gândesc să respecte tradiția creștină sunt sfătuiți de medicii nutriționiști să fie cumpătați din punct de vedere alimentar și să continue să consume alimente sănătoase, bogate în vitamine.

"Să nu uităm faptul că proteinele animale care lipsesc fiind permise doar în timpul sfârșitului de săptămână prin dezlegarea la pește ar trebui înlocuite cu proteinele de origine vegetală pentru că nu este bine pentru organism să îl privăm timp de 40 de zile", spune Alexandra Sima, medic nutriționist.

Postul Crăciunului este ultimul şi cel mai uşor din anul bisericesc. Pe toată durata lui sunt multe zile cu dezlegare la peşte, ulei si vin. Ajunul Craciunului este cea mai aspră zi. Atunci preoţii le recomandă credincioşilor să ţină post negru.


Reporter: Corina Sfia
Operator: Adrian Ionescu/ A.Hrișcu
Editor Web: Răzvan Bulacu