Absolvenţii, şomeri cu acte în regulă

Data publicării:
latcu prima

Larisa Pantea are 20 de ani. A terminat liceul în urmă cu un an, e şomeră, iar acum urmează cursurile de pregătire organizate de AJOFM, ca să îşi poată găsi mai uşor un loc de muncă. ”Am terminat Liceul Teologic Baptist din Timișoara. Am vrut să învăț cursul de frizerie-coafura. Se găsește foarte ușor de muncă în domeniul acesta, e foarte căutat. Știți proverbul acela: meseria este brățară de aur”, spune Larisa Pantea.

Cazuri similare cu cel al Larisei sunt frecvente în judeţul Timiş. Statisticile arată că în județul Timiș există peste 1.200 de tineri absolvenți, înregistrați ca șomeri. ”Constatăm că rata șomajului crește în timpul verii pe perioada iulie, august, septembrie. Este momentul când termină școala”, precizează Florentin Lațcu, director executiv AJOFM Timiş.

Începând cu luna iulie, tinerii absolvenți își depun actele pentru a primi ajutorul de șomaj, AJOFM îi înregistrează și, după aproximativ două luni de zile, primesc un ajutor de la stat de 250 de lei pe lună. Între timp, trebuie să urmeze cursuri pentru recalificarea și angajarea lor pe piața muncii. ”Ei urmează un curs de formare profesională. Avem destui de mulți tineri înscriși în cursurile acestea. Peste tot am avut grupe pline și acum. Cu cei care nu au reușit să ia bacul sau unii care vor încheia școala vom deschide din nou grupe”, precizează Constantin Zidaru, reprezentant AJOFM.

La mare căutare sunt cursurile de înfrumusețare, coafură, manichiură, pedichiură, dar și cele de contabilitate, manager de proiect sau resurse umane. Aproximativ 40% dintre tinerii care termină cursurile își găsesc un loc de muncă în șase luni, iar restul de 60%, într-un an.

reporter: Corina Sfia
operator: Mihai Pop/ George Ștefăniță
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri