Acelaşi laborator, două inaugurări. Compartimentul a stat trei luni nefolosit, din lipsă de fonduri pentru reactivi

Data publicării:
laborator

Întregul compartiment de analize a fost, din nou, pus în funcţiune la Spitalul Judeţean, după trei luni în care nu au fost găsite resursele necesare pentru reactivi. Acum, bugetul unităţii a fost suplimentat de Casa de Asigurări. ”Practic putem spune că naşterea lui a avut loc zilele trecute când aparatul a început să funcţioneze. Deci noi nu-l ţinem montat numai de dragul de-a ne face poze lângă el. Noi i-am dat drumul ca acest analizor să funcţioneze pentru Spitalul Judeţean”, precizează Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara.

Acum intervin noi probleme. Deşi laboratorul poate realiza 4.000 de analize într-o oră, în prezent se fac mai puţin de 300 pe zi. Iar asta este o problemă. Lipsa pacienţilor duce la risipa reactivilor. Cantităţile sunt concentrate în aşa fel încât să fie folosite pestru testarea simultană a cel puţin 10 probe. Dacă, de exmplu, se solicită o singură analiză, cantitatea de reactivi rămasă după această procedură nu va mai putea fi utilizată.

”Sperăm ca, în viitor, cu ajutorul colaborării cu celelalte spitale să obţinem acest surplus de analize de la celelalte spitale, ca să poată funcţiona, ar fi păcat să nu funcţioneze la capacitate maximă, care este de patru mii de probe pe oră”, spune Camelia Păun, medic-şef al laboratorului de la Spitalul Judeţean din Timişoara.

Numărul mare de pacienţi este vital pentru funcţionarea laboratorului. Prin urmare, conducerea spitalului a decis să facă şi analizele pacienţilor care vin fără trimitere de la medicul de familie. Contra cost, bineînteles.

”Trebuie să menţionez şi costurile de efectuare a acestor analize, care sunt sub costurille altor unităţi care efectuează acest gen de analize”, afirmă Marius Craina.

Spitalul nu se poate baza nici pe Casa de Asigurări de Sănătate pentru a susţine activitatea laboratorului. Deşi bugetul a fost suplimentat, acesta nu este suficient. Cu toate acestea, în urmă cu trei luni, promisiunile erau măreţe. În 23 mai, Mariana Rădulescu, director relaţii contractuale CJAS Timiş, spune că ”Dacă costurile pe această aparatură sunt mult mai mici în comparaţie cu alte laboratoare, probabil că viitorul va fi concentrat sau majoritatea fondurilor din judeţ se vor concentra pe această zonă, pe această investiţie”.

Atata timp cât va funcţiona laboratorul, bolnavii vor afla rezultatele analizelor în timp record. Oamenii se tem, însă, că fără o susţinere financiară din partea autorităţilor, sunt slabe şanse ca punctul de recoltare să rămână funcţional: ”Nu cred că merge fără bani, n-aş crede. Fără bani nu cred că merge. Trebuie să se găsească resurse? Trebuie să se găsească un sponsor sau mai mulţi şi n-aş crede. Pentru că e foarte multă lume bolnavă şi nu cred că se poate face faţă. Chiar dacă încep bine, finalul e tot cu bani”, ”Pentru aia contribuim cu CAS-ul, ca să plătească Ministerul Sănătăţii”, ”Eu zic că Ministerul Sănătăţii, dar...”.

Laboratorul este unic în România şi a fost dotat cu sprijinul Ministerului Sănătăţii.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Adrian Ionescu/ Adrian Hrişcu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri