Sari la conținut

Acorduri de fanfară în centrul Timișoarei


Trompetele, trombonul sau clarinetul au impus ritmul în centrul Timișoarei în acest sfârșit de săptămână. Cele opt formații de fanfară s-au plimbat în paradă pe aleea pietonală, după care au făcut un popas în Piața Operei, spre bucuria trecătorilor. Veniți special pentru a urmări festivalul, sau pur și simplu aflați la momentul potrivit în zona centrală, aproape că nu a fost timișorean care să nu admire prestația muzicanţilor.

Spectacolul s-a mutat ulterior în Grădina de vară a Filarmonicii Banatul. Acolo, Fanfara Pro Amiciția și-a început prestaţia intonând imnul național al României.

"Cum să vă spun, muzica de fandară îmbărbătează de regulă. Noi suntem specializați pe repertoriul patriotic, Deșteaptă-te române, Teceți batalioane, Marșul lui Iancu, Uite leii… ", spune Ștefan Căldăraru, dirijorul fanfarei Pro Amiciţia.

Pe lângă formațiile din Timiș, la festival au venit și fanfare din Serbia și din Caraș-Severin.

"Promovarea culturală și încurajarea mișcărilor de masă la nivelul comunelor și atelor, pentru că în județul Timiș am constata că au scăzut foarte mult fanfarele sătești, țărănești", a declarat directorul adjunct al Centrului de Cultură și Artă Timiș, Coduța Măgurean.

Festivalul Fanfarelor se desfășoară în județul Timiș încă din 1984, susțin reprezentanții Centrului de Cultură și Artă Timiș, însă, anul acesta, a fost pentru prima dată când s-a desfășurat la Timișoara. 

Reporter: Raluca Popa
Operator: George Ștefăniță
Editor Web: Răzvan Bulacu 

Pe aceeași temă