Adăpost de noapte, gol în timpul verii

Data publicării:
adapost nou

Centrul de noapte a fost dat în folosință în decembrie 2013. Are 30 de locuri de cazare, iar cei care dorm acolo primesc 2 mese calde, haine de schimb, dar și posibilitatea să facă duș sau să stea de vorbă cu un asistent social. Dacă iarna mai sunt solicitări de cazare, vara însă adăpostul este mai mereu gol.

„Anul acesta am avut în jur de 20 de persoane, care au stat în medie între 20 și 30 de zile. În momentul în care sunt găsiți pe stradă sunt aduși la adăpost, dar de multe ori s-a întâmplat, când ajung în centru să refuze efectiv cazarea”, spune Elena Ivan, șeful Direcției Sociale din Primăria Deva.

Potrivit proiectului european în baza căruia a fost posibilă finanțarea de 2 milioane de lei, o persoană poate dormi la centru maximum 60 de nopți pe an. Aceasta nu este singura măsură care îi ține pe sărmanii din oraș departe de centrul de noapte.

„Majoritatea oamenilor străzii nu se împacă cu faptul că la adăpost nu au voie să bea și să fumeze. Preferă să rămână în centrul orașului și să ceară bani de la trecători” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

„La intrarea în adăpost, personalul care deservește adăpostul îi verifică și în momentul în care îi depistează că sunt sub influența băuturilor alcoolice nu îi primim în adăpost”, continuă Elena Ivan, șeful Direcției Sociale din Primăria Deva.

Potrivit poliției locale,   sunt peste 40 de persoane fără adăpost care au domiciliul în Deva. Unii au mai dormit la centru, alții nici nu vor să încerce. Ei pot intra în adăpost la ora 7 seara și trebuie să elibereze locul a doua zi dimineața la ora 7.

„Dacă-ți pune fiola, n-ai voie să bei o bere, du-te în Arad, te primește non stop, le dă de mâncare, aici ce, îți dă seara, atât”, recunoaște un om al străzii.

„Îi mai bine pe stradă. [De ce nu-i bine la adăpost?] Nu-i bine la adăpost”, adaugă un altul.

„Da, îi mai bine, bine... [păi și când mergeți acolo? Iarna sau vara?] Nu știu, când ajungem”, mai spune un altul.

Nu are clienți, dar are cheltuieli. Salariile lunare ale celor 8 angajați de la adăpost, asistenți sociali, îngrijitori sau paznici, sunt de 22 de mii de lei. Iar plata utilităților ajunge în medie la 13 mii de lei luna. Pentru fiecare solicitant, mâncarea mai costă alți 16 lei pe zi. 

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri