Adăpostul de câini, fără resurse

Data publicării:
adapost caini

În aceste condiții, au crescut și costurile cu hrana animalelor.  În ultimele patru luni, adăpostul și-a folosit fondurile proprii sau cele obținute în urma donațiilor, ca să hrăneasca animalele,  procedură care va continua până la organizarea unei licitaţii, pentru semnarea unui contract nou.

În anul 2014 Primăria Timişoara semna un contract de 3,5 milioane de lei cu singurul adăpost de animale fără stăpân din Timişoara. în această sumă era inclusă şi eutanasierea. Animalele adunate de pe străzi însă, nu au fost ucise după 14 zile, ci au rămas în centru.

„Aici sunt cazaţi 560 de câini fără stăpân, cu 60 mai mulţi decât capacitatea adăpostului. Pentru hrana şi întreţinerea animalelor  este  nevoie de 20.000 de euro lunar. Din păcate bugetul s-a terminat încî din luna ianuarie” - Caterina Ledrer, Digi24 Timișoara.

În ultimele 4 luni, administratorilor centrului le-a fost tot mai greu să hrănească animelele. pentru mâncarea câinilor s-au folosit fondurile proprii ale societății de ecarisaj și banii obținuți din donații.

„Banii au fost bugetaţi pentru fiecare lucrare în parte. Având mai mulţi câini pe adăpost decât cei proconizaţi la începutul contractului, s-au terminat mai repede decât pe cei pe care nu am putut să îi consumăm datorită faptului că legea a fost suspendată”, explică Ionel Puşcaş, administratorul adăpostului.

Hingherii nu mai adună câinii de pe străzile Timişoarei, decât dacă au solicitări de la cetățeni.   

„Sunt. Mai ales acolo la piaţa de maşini sunt destui. Şi ar trebui eradicaţi, ca să nu spun altfel”, spune un timișorean.

„Cel puțin la Stadion, unde stau eu, e plin de câini”, adaugă un alt timișorean.

„Nu s-a schimbat nimic. Se plimbă în voie”, este de părere un alt locuitor al orașului.

Organizaţiile pentru protecţia animalelor susţin în continuare că eutanasierea nu este o soluţie, dar vin cu alternative.

„Soluţia ar fi să responsabilizăm oamenii. Unu la mână ar fi să îşi strerilizeze animalel şi să nu vină cu cutia plină de pui la noi la uşă şi doi la mână să se gândească de două ori până să îşi ia un câine”, precizează Maria Magyar, medic veterinar, Asociaţia „Patrocle”. 

Singura soluţie prin care adăpostul din Timişoara ar putea ieşi din impas este semnarea unui nou contract cu municipalitatea. Autorităţile locale promit că se va organiza, în cel mai scurt timp posibil, o nouă licitaţie. 

Reporter: Caterina Ledrer

Operator: Andrei Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri