Sari la conținut
News Alert

Adio, alcool în Complexul Studenţesc!

Şi, cu toate că regula consumului este în vigoare şi acum, ea nu a fost şi nu este respectată. Studenţii continuă să consume alcool, iar comercianţii nu îi împiedică. Reporterii Digi24 Timişoara au testat modul în care este respectată hotărârea de Consiliu Local care interzice consumul de alcool în perimetrul Complexului Studenţesc. Dacă iniţiativa Pimăriei Timişoara,va fi pusă în practică, acest lucru nu va mai fi posibil pe viitor.

Proiect de hotărâre a Consiliului Local Timişoara: „Se interzice cu desăvârșire comercializarea, servirea și consumul băuturilor alcoolice în unitățile comerciale din perimetrul Campusului Universitar Timișoara. Din această categorie fac parte orice produse care au o concentraţie alcoolică mai mare de 0,5% ”. 

Proiectul vine în contextul în care scandalurile s-au înmulţit în perimetrul Complexului Studenţesc. La începutul lunii august a avut loc cel mai grav dintre ele. Un tânăr murit după ce a fost bătut crunt în campus. Studenţii nu se opun iniţiativei, atât timp cât scandalurile vor înceta în campus.

„După cele întâmplate prin complex cred că trebuia să se ia o măsură şi cred că e cea mai bună”, este de părere un student.

„Dacă e necesar pentru că se întâmplă ceva care nu trebuie, e ok” spune un altul.

 „Pentru mine, care nu consum alcool, e o chestie ok”, admite o altă studentă.

Reprezentanţii studenţilor se tem, însă, că tinerii vor continua să consume alcool în cămine, lucru de asemenea interzis.

„Dacă se interzice consumul alcoolului în localurile din complex mi-e teamă că acesta, consumul de alcool, va ajunge în cămine, ceea e interzis de regulamentul căminelor”, explică Bogdan Crişan, preşedintele OSUT.

Nici consilierii locali nu văd cu ochi buni iniţiativa şi cred că ea nu va putea fi pusă în practică.

„Studenţii sunt majori şi au dreptul să îşi cumpere ce doresc. Cred că în complex sunt alte probleme, cum ar fi orarul de funcţionare, să nu îi deranjeze pe cei care stau în cămine. Alcool pot să îşi cumpere de oriunde altundeva. Mai ales că acolo sunt societăţi comerciale care desfăşoară o activitate legală”, completează Flavius Boncea, consilier local Timişoara.

Conducerea Primăriei Timişoara susţine că poate interzice atât consumul cât şi comercializarea alcoolului pentru că perimetrul campusului universitar a fost bine deliminat de autorităţi.

„Prerogativele sunt date de legea Poliţiei Locale, de Legea Educaţiei şi de prerogativele Consiliului Local care a deliminat zona campusului universitar. O zonă în care, din câte ştiu eu, Legea Educaţiei nu permite comercializarea băuturilor alcoolice”, precizează Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei.

În ultimele trei săptămâni, poliţiştii au amendat 10 studenţi pentru că au consumat alcool în complex.

„Propunerea noastră a venit ca urmare a unor rezultate a unui raport făcut de colegii noştri de la IPJ Timiş, referitor la violenţele din zona campusului universitar. Raport din care a reieşit că consumul de alcool este principala cauză a violenţelor din zona campusului universitar”, declară Daniela Seracin, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Timişoara.

În prezent, cei care consumă alcool în complex riscă amenzi de la 500 la 2500 de lei. Aceleaşi sancţiuni li se vor aplica şi celor care vând produse alcoolice, dacă aleşii locali aprobă iniţiativa conducerii Primăriei.

Reporter: Caterina Ledrer

Operator: Dan Petcu