Adopţia, între birocraţie şi răbdare. România, codaşă la numărul copiilor adoptaţi

Data publicării:
adoptia

Lavinia are 38 de ani, iar în toamna anului trecut a hotărât, împreună cu soţul său, să adopte un copil. Abia în urmă cu o săptămână, cuplul a fost atestat pentru adopţie. Deşi nu se aştepta să dureze atât de mult, recunoaşte că a învăţat lucruri utile.

”Este un dosar destul de stufos, dar necesar. Inclusiv cursul pe care l-am făcut pentru atestare, iniţial am crezut că-i doar o formalitate şi trebuie să-l facem, dar am învăţat foarte multe”, spune Lavinia Georgevici, mamă atestată pentru adopţie.

Acum urmează o nouă aşteptare pentru copilul care se potriveşte cuplului. Rareori durează câteva săptămâni. În cele mai multe din cazuri, se aşteaptă luni de zile. ”Poate dacă o să dureze un an de zile, asta înseamnă că acum acel copil nu e declarat adoptabil”, precizează Lavinia Georgevici.

Potrivit legii, dacă se depăşeşte un an şi încă nu s-a găsit un copil potrivit, părinţii trebuie să treacă din nou prin procedura atestării. Asociaţiile recunosc că cei care doreau să adopte un copil s-au lăsat păgubași din cauza procedurilor, deloc simple.

”Au fost şi cazuri în care s-au descurajat, de-aceea încercăm să-i ajutăm şi să fim alături de ei, să-i asistăm, să le oferim sprijin şi resurse în aşa fel încât în toată această ceaţă informaţională despre adopţie, despre prejudecăţi, despre mituri despre adopţie”, spune Simona Czudar, preşedintele Asociaţiei Ador Copiii.

Câteva iniţiative legislative încearcă să rezolve aceste probleme. Una dintre acestea este legată de prelungirea perioadei de atestare pentru părinţi, de la un an la doi ani. La fel şi pentru copii, se doreşte prelungirea atestării de la doi ani, cât este în prezent, până la 14 ani, tocmai pentru a elimina întocmirea unor noi documente. Mai mult, noua lege prevede ore libere de la muncă pentru viitorii părinți.

”Este prevăzut că angajatorii au obligaţia de-a asigura maximum 40 de ore pe an, ca ore libere, astfel încât să poată participa la cursurile de evaluare şi formare”, ne-a declarat Tatiana Popa, coordonator, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.

După ce atât părinţii cât şi copiii sunt atestaţi, este nevoie de o perioadă pentru adaptare. Prin noua lege, se dorește acordarea unui concediu de 90 de zile şi plata unei indemnizaţii. Acum, se acordă concediu doar până împlineşte copilul doi ani, însă mulţi dintre cei adoptaţi depăşesc această vârstă.

”Se acordă acel concediu de acomodare, astfel încât să se dezvolte mult mai uşor relaţiile dintre copil şi familie, pentru ca adopţia să fie de succes”, spune Tatiana Popa.

Noile modificări la Legea adopţiei îşi propun să scurteze cu cel puţin şase luni perioada în care este finalizată adopţia. Aproape 4.000 de copii sunt declaraţi adoptabili, în prezent, în România, însă doar 1.700 de familii au fost atestate anul trecut, iar adopţii au avut loc în mai puțin de jumătate din cazuri. România este pe primul loc în Europa la numărul de copii abandonaţi de părinţi, aproape 10.000 în fiecare an.

Adopția, un proces lung și chinuitor - „Cea mai dificilă parte este găsitul părinților naturali și acceptul lor”

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri