Adopţiile, mai uşoare. În Timiş, 87 de copii au fost declaraţi adoptabili

Data publicării:
adoptii A

Cristina a intrat de curând în viaţa familiei Popescu. iar viaţa lor s-a schimbat complet din primul moment. După mai multe încercări de a avea un copil, Florin şi Irina au decis să apeleze la adopţie. În 2012 au obţinut atestatul necesar pentru a deveni părinţi adoptivi. 

”Stăm şi ne gândim că nu ştim cum a fost viaţa înainte de a o cunoaşte pe Cristina, începând de la prograam , de la lucrurile de bază, până la trăiri, sentimente, stare implircare şi lucrurile sunt numai şi numai în bine”, afirmă Florin Popescu, tatăl adoptiv al Cristinei.

 

Vreme de un an, soţilor Popescu li s-au prezentat mai multe dosare ale unor copii greu adoptabili, adică ale unor micuţi care suferă de diverse afecţiuni. În cazul Cristinei e vorba de o afecţiune cardiacă. Florin şi Irina au fost reticenţi atunci, însă anul acesta au decis să devină noii părinţi ai fetiţei. ”Ne-am dat seama că nu toate situaţiile sunt cu efecte şi cu urmări atât de grave asupra copilului şi, printr-o tratare serioasă şi la timp, rezultatele pot fi chiar spectaculoase”, adaugă Florin Popescu.

Această adopţie nu s-ar fi putut realiza, însă, dacă la începutul anului 2012, legea nu ar fi suferit unele modificări.

 

”Înainte, nu era prevăzut niciun termen pentru ca un copil să devină adoptabil, termen în care să se realizeze demersurile. Acum, sunt prevăzute trei termene, 30 de zile de la eliberarea cerficatului de naştere pentru copilul ai cărui părinţi sunt necunoscuţi, 60 de zile pentru copilul ai cărui părinţi declară că nu doresc să-şi asume creşterea ,îngrijirea şi educarea copiilor şi rudele declara acelaşi lucru şi termenul cel mai mare, de un an de zile, de la intrarea copilului în sistem”, ne informează Alina Mayer, şef birou adopţii la DGASPC Timiş.

Cum înainte de aprilie 2012 nu existau termene precise pentru ca un copil să poată fi declarat adoptabil, unii părinţi au fost nevoiţi să adopte micuţi din alte judeţe. De exemplu, Simona Czudar a parcurs sute de kilometri şi a aşteptat luni în şir până să o adopte pe Alexandra: ”În Timiş, la vremea aceea, nu erau copii declaraţi adoptabili, după procedura valabilă la acel moment exista posibilitatea ca să depui cereri în mai multe judeţe. Nu exista o bază de date din care să fie selectate familiile care să răspundă cel mai bine nevoilor unui copil şi asta am făcut. Am depus cereri în mai multe judeţe”.

Odată cu noua legislaţie, şi deschiderea părinţilor pentru a adopta un copil este mai mare. De la începutul anului, Direcţia de Asistenţă Socială Timiş a eliberat peste 60 de atestate care le dau dreptul părinţilor să adopte un copil, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011, când numărul acestora nu depăşea 40.

reporter: Marcela Sferlea
operatori: Dan Şoşdean, Alin Lungu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri