Sari la conținut

Afaceri înfloritoare de sezon. Aranjamentele florale pentru o nuntă costă între 500 şi 1.000 de euro

O jumătate de oră durează asamblarea și decorarea unui singur aranjament floral pentru un eveniment. Munca se face în special noaptea, iar pentru o nuntă, de exemplu, sunt folosite sute de flori.

Anca Vlad a început să facă aranjamente florale din pasiune. A început să primească comenzi pentru munca sa, iar treptat, hobby-ul ei s-a transformat într-o sursă de venit. Aşa se face că, în anul 2003, Anca a decis să părăsească domeniul juridic pentru a-și administra propria afacere: ”Cred că am început cu un gram de nebunie. Businessul în sine este unul sezonier. Cu cât ești mai inventiv și inovativ cu atât ai șanse să crești mai mult în domeniu”.

Pentru afacerea cu aranjamentele florale a găsit o piață de desfacere sigură. Nunțile, botezurile, dar și evenimentele corporatiste aduc profituri ce depășesc chiar și 15.000 de euro pe sezon.

”Pentru nunți poți să câștigi un venit care să îți asigure liniște existenței tale. Se pot câștiga și mii de euro într-un sezon, se pot câștiga și zeci de mii de euro în sezon, depinde de complexitatea modelelor”, spune Anca Vlad.

Iar cum zona aranjamentelor florale începe să ia amploare, în jurul Ancăi s-au strâns și alte persoane care vor să-şi schimbe meseria și au acum nevoie să învețe secretele din domeniu. Claudia Marinescu vine din sectorul IT și de câteva luni și-a făcut un plan de afacere pentru noua meserie: ”M-am gândit să schimb domeniul la 180 de grade. Venind din acest domeniu corporatist și observând anumite nevoie ale angajatorului de a oferi mici atenții, lucruri speciale angajaților, m-am gândit că este o piață foarte bună de explorat”.

Iar Claudia nu este singura dintre cele care vor să schimbe domeniul la 180 de grade și cred că o afacere trebuie să porneasca de la un hobby: ”Pentru mine va fi principla sursă de venit pentru că intenționez să îmi deschid o mică afacere”, ”Am urmărit să fac ceva ce îmi place. Și asta îmi place. Mi s-a părut chiar important să știu pe ce să structurez cariera de florist pentru că nu ajunge să ai bun gust și să lucrezi după ureche”.

Doamnele vin de la sute de kilometri distanță, din Botoșani, Târgu Neamț sau București. Cursurile reprezintă pasul care le-ar putea transforma pasiunea pentru frumos la stadiul următor: ”Am venit special de la București pentru acest curs. A fost un drum destul de greu și este un efort mare, dar cred că se merită din plin”.

În funcție de cerințele clienților, prețurile pentru un pachet de aranjamente florale pot depăşi 5.000 de euro.

Reporter: Corina Sfia
Operator: Adrian Hrișcu
Editor web: Călin Țenche