Sari la conținut

Agatha Christie... de la Frontieră

De la contrabandiști de țigări și până la traficanții de carne vie, toți răufăcătorii cărora polițiștii le vin de hac prind viață în cărțile Marianei Cenea. "Joc dublu la frontieră", "Roșu transfrontalier" sau "Tortul supriză" sunt titlurile romanelor scrise de poliţista care a şi fost premiată de curând la un concurs national de literatură.

Aşa începe Eveniment la frontieră, unul din cele 5 romane scrise de ofiţerul Mariana Cenea in care vorbeste despre cum reuşesc să fenteze sistemul traficanţii de carne vie. De 6 ani, de cand a descoperit scrisul orice rechizitoriu care îi cade în mână e sursă de inspiraţie pentru un nou roman politist.

„Așa s-a născut Eveniment la frontieră, din mărturia unei fete, a unei victime a traficului de ființe umane”, povestește comisar-şef Mariana Cenea, ofiţer psiholog, ITPF Timișoara

Subiectele pentru romanele polițiste vin direct de la sursă, chiar de la colegii ei.

„De câte ori aveau un caz sau ceva special îmi spuneau, doamna Cenea din asta trebuie să vă inspirați, despre asta trebuie să scrieți”, adaugă comisarul-șef.

Atunci când i-au citit primele cărți, colegii spun că s-au recunoscut în fiecare acțiune de filaj și în orice descindere descrise în cărțile scriitoarei-polițiste.

„Sunt foarte mulţi poliţişti de frontieră în structurile noastre care sunt eroi pozitivi în cărţile domeni Cenea. Faptul că prezintă într-un mod adevărat tot ce se întâmplă în Frontieră te face să mai dai o pagină, să mai dai o pagină”, adaugă comisar-şef Valeriu Pera, ITPF Timișoara.

În romanele Marianei Cenea, la fel ca-n viață, printre personajele negative sunt şi poliţiştii corupţi.

„Joc dublu la frontieră, el este inspirat dintr-un caz nefericit al unui coleg de-al nostru, care a trecut de partea cealaltă... Adică pur și simplu a trădat”, continuă scriitoarea.

„Ne mândrim să avem o colegă care a obținut premiul întâi la concursul de romane al MAI… Polițiștii de frontieră pe lângă executarea misiunilor de control sau suprevgherii de stat au și alte pasiuni”, precizează Roxana Costache, purtătorul de cuvânt al ITPF Timişoara.

Mariana Cenea este în poliție de 18 ani, iar romane polițiste scrie de șapte. Săptămâna aceasta și agentul de la Poliție Rutieră din Brașov, Marian Godină a intrat în lumea polițiștilor-scriitori. La evenimentul de lansare din Capitală a participat chiar  prim-ministrul, Dacian Ciolos.

Reporter: Vlad Ungar

Operator: Adrian Ionescu