Aglomeraţie la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți de la Timișoara. Ce slujbe s-au oferit și ce salarii

Data publicării:
bursa A



Daniel Jicoane are 27 de ani. A absolvit masteratul la Universitatea Politehnica - Managementul Competitivităţii. A depus mai multe CV-uri, dar nu a găsit până acum un post care să-i convină. El a căutat un job care să-i permită un program flexibil, pentru că, spune el, lucrează la mai multe proiecte personale.

”Am găsit câteva joburi în vânzări, care mi s-au părut interesante. Dar am găsit un post pentru un referent tehnic, care iar e ceva foarte interesant pe partea asta de sisteme de alarmă şi, în principiu, mai caut. Nu am primit ceva, să zic: wow, super, mi se potriveşte, sunt flexibil, dar trebuie să vedem acuma, că nu depinde numai de mine. Depinde şi de ce doresc angajatorii", ne spune el.

 

Iar ca Daniel mai sunt mii de oameni. Tocmai, de aceea, a fost aglomeratie la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi din Timiş. Peste 800 de joburi au fost disponibile pentru tinerii absolvenți. Dintre acestea, aproximativ 100 de locuri au fost destinate persoanelor cu studii superioare. Unii dintre tinerii care au trecut pe la standurile companiilor au găsit oferte care i-au interesat, alţii sunt dispuşi să lucreze în orice domeniu, nu neapărat în cel în care sunt calificaţi, ca să poată aduna experienţă: „Un post în contabilitate. Dar ca tânăr absolvent, nu sunt locuri disponibile şi se caută foarte multă experienţă”. - Ai fi dispusă să faci şi altceva în afară de asta, până capeţi puţină experienţă? ”Da, de ce nu?", „Suntem în căutări deocamdată”. -Ce anume ai căuta? ”Nu am un domeniu stabilit. Depun pe mai multe domenii".

Reprezentanţii companiilor, pe de altă parte, se plâng de lipsa interesului candidaţilor pentru o slujbă. Ei oferă salarii de pornire ce variază între 700 şi 1200 de lei. Valica Vaccari, reprezentantul unei companii prezente la Bursa locurilor de muncă, ne dă detalii: „Pentru un necalificat, 700 de lei net, cu şanse mari de creştere dacă demonstrează capacitate, seriozitate, loialitate. Iar pentru unul cu studii superioare, 1.200 de lei, bineînţeles, bonuri de masă, şi cu şanse foarte foarte mari de evoluţie".

Reprezentanţii Agenţiei Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă se bucură că există peste 700 de oferte ale companiilor pentru şomerii absolvenţi de liceu înscrişi în bazele AJOFM Timiș. Georgina Grigorie, directorul AJOFM Timiş, ne spune: „Avem înregistraţi, în baza noastră de date, 835 de şomeri. Deci suntem aproape cu 100% grad de ocupare, ca să zic aşa".

Francisc Halasz, inspectorul șef adjunct în cadrul IŞJ Timiş, afirmă că „Noi sperăm că, încetul cu încetul, şi aceşti copii care nu au un Bacalaureat, dar au calificare în anumite meserii, şi încă o calificare destul de avansată, de nivel 3, încetul cu încetul, îşi vor găsi un loc de muncă la Timişoara sau în judeţul Timiş".

În acest an, peste 1.800 de absolvenţi de liceu n-au reuşit să promoveze examenul de Bacalaureat, dar puţin peste 800 şi-au depus dosare pentru a obţine indemnizaţia de şomaj.

reporter: Miodrag Hojda
operatori: Mihai Pop/ Alin Lungu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri