Aglomeraţie la Casa de Pensii din Caraş-Severin. Un singur medic revizuieşte dosarele celor care cer pensie de handicap 

Data publicării:
pensii prima

Cel puțin 40 de persoane stau zilnic la coadă pentru a ajunge să discute cinci minute cu singurul medic din județul Caraș-Severin, responsabil cu revizuirea dosarelor. Mulţi dintre ei vin la Reșița de la zeci de kilometri distanţă, deoarece cabinetele din Caransebeș și Moldova Nouă s-au închis la scurt timp dupa ce a început anchetarea celor trei medici acuzaţi de fapte de corupție: ”Foarte greu și e foarte greu drumul, am venit până la Reșița... e departe, pensie mică, măcar de-ar vorbi frumos, nu să țipe la noi”, - Vi s-a spus cât mai stați? ”Nu, nu mi-a spus nimic, absolut nimic”, ”Bătaie de joc ce se întâmplă aici, toată lumea e nemulțumită”, - E un singur medic la tot județul... ”Vă cred, dar nu știu de ce nu se iau măsuri, să se schimbe situația”, Nu se poate deocamdată, sunt trei medici arestați! ”Nu din vina noastră”, ”Înainte nu era așa aglomerat, acum s-a aglomerat în ultimul an”.

Medicul care lucrează la evaluarea periodică a dosarelor celor care primesc pensie de handicap muncește peste 12 ore pe zi, fără să fie remunerat pentru orele suplimentare. Cadrul medical a refuzat să acorde un interviu echipei Digi24 Timişoara

Afirmații înregistrate cu camera ascunsă: ”Sunt emotivă, sunt nervoasă, mi-a crescut tensiunea de azi-dimineață, sunt de la ora 7 aici în fiecare zi și mă lupt cu morile de vânt, trageți dumneavoastră ce concluzie doriți. La nivel de Casă, la nivel de institut al nostru, la nivel de minister, toată lumea știe. A venit ministra aici”, - A interesat-o problema asta? ”N-am auzit-o zicând un cuvânt despre unul dintre oamenii care stau la ușă, de dimineață până când terminăm, din 13 martie de când a început nebuneala”.

Cei trei medici, Sebastian Telbiș, Ioan Ungur și Ioan Cenda, sunt cercetați penal pentru că ar fi facilitat încadrarea în diferite grade de handicap a sute de persoane, în schimbul unor sume de bani. Prejudiciul estimat de anchetatori în acest caz depăşeşte un milion de lei. Ultimii doi au primit trei ani de închisoare cu suspendare, însă au făcut recurs, astfel că nu a fost emisă sentința definitivă. Momentan toţi trei sunt suspendați din funcție.

Casa Județeană de Pensii din Caraș-Severin a organizat concurs pentru ocuparea temporară a posturilor medicilor care acum sunt cercetați pentru fapte de corupție. Nimeni însă, nu s-a prezentat la examen. ”Fiind situația creată cu aceste dosare, nimeni nu vrea să vină pe o perioadă determinată, să se angajeze. Nimeni nu vine pe o perioadă determinată când se fac cercetări sau sunt probleme”, spune Dorin Brailă, directorul Case de Pensii Caraș-Severin.

4.000 de dosare au fost revizuite din aprilie și până în prezent de medicul de la Casa de Pensii. În plus, acelaşi cadru medical a trebuit să reevalueze și dosarele celor peste 600 de pensionari pe caz de boală, bănuiți că ar fi dat mită pentru a fi încadraţi în diferite grade de handicap.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri