Agricultură fără aer condiționat. Oamenii de la ţară nu au de ales: trebuie să muncească pământul şi pe caniculă

Data publicării:
agricultura

- E cald? E cald... mai puteţi? ”Mai încet aşa, trebe' să putem”. Maria Popa trăieşte din legumele cultivate. Trebuie să aibă grijă de roşii, fasole, ardei sau cartofi, pentru a avea apoi ce vinde la piaţă. Are de asemenea în gospodărie şi vaci, şi porci.

”Tre' să lucrăm, că dacă nu lucrăm, nu avem. Cât e de grea munca la 36, 37 de grade? E foarte grea, eu aş vrea să vină şi cei de la oraş să vadă cât îi de bine. E greu, şi animale, e mult de muncă”, afirmă Maria Popa, agricultor.

Şi nu e singura pentru care temperaturile ridicate sunt doar un alt obstacol pe care trebuie să îl depăşească. Maria Pârvu are 79 de ani. Deși este bolnavă, bătrâna nu se îndură să îşi lase grădina neîngrijită. Trebuie să aibă singură grijă de recolta de castraveţi şi de dovlecei. ”Cum să reuşim? Uite aşa, ne chinuim”, spune ea.

Deși nu pot să lipsească, nici măcar o zi, de la muncile câmpului, sunt săteni care visează, chiar şi atunci când se află în cabina încinsă a unui tractor, la răcoarea apei unui râu.

”Greblăm, balotăm şi secerăm. La 35 de grade? Nu contează. Asta e. Asta-i agricultura”, - Dar v-ar fi mai uşor să fiţi acum undeva la umbră, la o fântână arteziană? ”Mi-ar place să fac o baie, da, mi-ar place”, mărturisește Augustin Albu, agricultor.

În câmp, în miezul zilei, atât oamenii cât și animalele pot avea probleme de sănătate dacă rămân, prea mult, în bătaia soarelui.

”La orele amiezii sunt 33 de grade. Temperatura resimţită este de 36 de grade Celsius. În aceste condiţii, veterinarii recomandă ca nici animalele să nu fie scoase în camp. Sunt săteni care nu ascultă însă sfaturile medicilor”, ne spune Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

”Pe arii relativ extinse indicele de confort termic va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Se aşteaptă temperaturi cuprinse între 33 şi 37 de grade Celsius”, precizează Ovidiu Vasiu, meteorolog.

Canicula va fi urmată, în vestul țării, de o perioadă cu instabilitate atmosferică, apoi în următoarele zile arșița se va mai domoli.

Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariş
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri