Amalgam de tradiţii, la Festivalul Etniilor de la Muzeul Satului din Timișoara

Data publicării:
etnii

Ca în fiecare an, alaiul cu fanfară a vizitat, pe rând, casele din Muzeul Satului, unde gazdele fiecărei minorități i-au întâmpinat pe oaspeţi cu bunătăți. Anul acesta, 12 locuinţe au fost pregătite pentru alaiul multietnic.

”Aici, în Banat, dintotdeauna s-a conviețuit multietnic și în deplină pace și prietenie și bună înțelegere. Acum, ne întâlnim în fiecare început de iunie, în fiecare primă duminică de iunie, ca să ne împărtășim tradițiile, să ne împărtășim credințele”, precizează Liliana Laichici, organizator.

În premieră, la ediţia din acest an a festivalului au participat și reprezentanți ai comunității arabe și africane din Timișoara. Pentru mulți dintre ei, capitala Banaului a devenit "acasă". ”Bineînțeles, s-au așezat mai târziu această etnie dar, eu cred, că acum pot să prezinte ceea ce este frumos, ceea ce este specific lumii orientale și nu numai”, susține Maria-Luiza Mohamed, președintele Centrului Cultural Româno-Arab.

După ce alaiul a vizitat toate cele 12 gazde, oamenii s-au îndreptat spre scena Muzeului Satului. Muzica tradiţională şi porturile populare au atras atenţia spectatorilor: ”Ne place folclorul, tradiția care este păstrată și ce este autentic, normal”, ”Am mai văzut acum vreo trei ani același lucru. Întâmplător, fiind în Timișoara, aici, am zis hai să vedem. Noi venim de la München”, ”Sunt și eu, fac parte și eu dintr-o etnie, așa că trebuie să fiu prezent”.

Și pentru că fiecare etnie are tradițiile sale, ansamblurile au cântat și au dansat, așa cum li s-a transmis din străbuni.

reporter: Ioana Sapianu
operator: Adrian Ionescu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri