Anatomia unui absolvent de Yale, întors în România

Data publicării:
vlcsnap-2015-05-06-17h31m10s76

La 25 de ani, este licențiat în Chimie la Universitatea Yale din Statele Unite, iar  visul său este să găsească un remediu pentru formele rare de cancer. Un tânăr din Timișoara s-a întors în România după ce a trăit visul american timp de șase ani, mânat de dorul de familie dar și de speranța că poate să facă cercetare și în țară. Deși a lucrat chiar și pe Wall Street pentru a se întreține, tânărul și-a dat seama că își dorește o carieră de medic, motiv pentru care acum este din nou student, în Capitala Banatului. 

Raul Pătrașcu a ajuns prima dată în America pe când era încă pe băncile liceului, printr-o bursă de studiu. Un an a fost suficient pentru ca tânărul din Timișoara să vrea să se întoarcă în țara tuturor posibilităților, motiv pentru care, după ce a obţinut diploma de Bacalaureat, a aplicat la Hamilton College și, apoi, la Yale.

 "Auzisem de foarte mult timp despre școli precum Harvard sau Yale, care sunt în topul mondial,  și am dorit să încerc să văd dacă mă vor accepta, pentru că acolo și oportunitățile sunt mai mari", spune Raul Pătrașcu, absolvent al Universității Yale, SUA.

Timișoreanul nu doar că a fost acceptat în universitatea americană, dar a intrat cu note maxime, fiind printre primii 24 de studenți admiși la Yale. Au urmat stagiile de practică la spitalul Johns Hopkins din New York, unde a participat la activități de cercetare despre cancerul de pancreas. Așa s-a decis să urmeze și Medicina, însă în America, studiile fără burse integrale sunt mult prea costisitoare.

 "Am lucrat pe Wall Street tocmai pentru a avea mai mult timp de gândire. Decizia la care am ajuns este că prefer să vin aici, să fiu aproape de familie pentru încă șase ani, să fac Medicina și că încerc, pe cât pot, să îmi valorific cunoștințele, să fac cercetare și să-i inspir pe cei din jur", a declarat pentru Digi 24,  Raul Pătrașcu, absolvent al Universității Yale, SUA.

De altfel, în Timișoara, cercetările în domeniul medical se vor ridica la nivel mondial odată cu inaugurarea Centrului de Medicină Genomica. Proiectul aparține Universității de  Medicină și Farmacie „Victor Babeș”  din Timișoara și este finanțat cu peste 5 milioane de euro, bani europeni. În mai puțin de un an, aici se vor face cercetări de boli genetice rare dar și cancer, ceea ce coincide cu planurile de viitor ale absolventului de Yale. 

 "Va fi un centru extrem de performant. Ar fi extrem de frustrant să nu avem resursele umane, deci oamenii sunt foarte imporetanți în acest moment", susține Prof. Dr.Maria Puiu, coordonatorul Disciplinei Genetică,  UMFVB Timișoara.

"Mereu mi-a părut și partea de cercetare, pentru că știu că poate ajuta foarte mulți oameni. O chestie cât de mică, poate deveni o contribuție semnificatică", susține Raul Pătrașcu, absolvent al Universității Yale, SUA.

 Până la cariera de cercetător, Raul Pătrașcu face în paralel Medicina și un masterat de Fizică Medicală, după care vrea să urmeze un doctorat în Biochimie sau Genetică. Deși nu exclude întoarcerea în America, timișoreanul și-ar dori ca statul român să investească mai mult în cercetare. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri