Anchetă penală la RATT

Data publicării:
ancheta penala ratt

Potrivit unei adrese trimise de polițiști Consiliului Local Timișoara, se verifică 6 sponsorizări făcute de regie către asociații non-profit, sindicate, o casă de cultură și o parohie din oraș. În total, peste 100.000 de lei. Asta în condiţiile în care RATT are nevopie de zeci de milioane de lei subvenţii de la bugetul local ca să supraviețuiască şi are datorii de zeci de milioane de lei. 

Cea mai mare sponsotizare oferită de RATT a ajuns în visteria Parohiei Ortodoxe din zona Tipografilor. Între anii 2012 şi 2014 biserica a încasat nu mai puţin de 71.000 de lei” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.

O altă sponsorizare care ridică semne de întrebare este cea către asociaţia Sfântul Nectarie din judeţul Cluj. Aici au ajuns 10.000 de lei din veniturile regiei timişorene.

De sponsorizări au beneficiat Asociţia „Prietenul meu Gabriel, 9.000 de lei, precum şi sindicatul Tepotrans – 2.400 de lei. Un alt sindicat, cel al Transpotatorilor Timişoara a primit 8.400 de lei pentru organizarea unui campionat de fotbal în interiorul Regiei Autonome de Tranaport Timişoara. Și Casa de cultură a municipiului Timişoara a fost sponsorizată de RATT, anul trecut, cu 2.000 de lei.

„Am primit în 2014. Cu ocazia Rugii Timişoarei. Nu este nimic ilegal. Inclusiv banii au fost intraţi în contabilitatea Casei de Cultură, s-au cheltuit pe acte contabile, totul legal. Am avut şi verificarea Curţii de Conturi la Casa de Cultură, deci nu s-a întâmplat absolut nimic ilegal”, admite Pavel Dehelean, directorul Casei de Cultură a Municipiului Timişoara.

În total, din veniturile RATT s-au scurs 102.000 lei. Asta în condiţiile în care regia a primit anul acesta subvenţii de la bugetul local de 46 de milioane de lei, iar datoriile ajung la aproape 90 de milioane de lei. Consilierii locali, adică acţionarii societăţii, spun că vor încerca să oprească pe viitor orice fel de sponsorizări din partea regiilor subordonate lor.

„Cel mai grav lucru este faptul că mi se pare aberant ca o regie a Primăriei Timişoara, în subordinea Consiliului Local, care are nevoie de subvenţii de la bugetul local pentru a exista, care nu îşi poate susţine întreţinerea activităţii, îşi permite să aloce sponsorizări de orice fel şi indiferent cât de importante sunt sumele”, spuneAlfred Simonis, consilier local Timişoara.

„Sponsorizările sunt aprobate de Consiliul de Administraţie al RATT, nu de Consiliul Local. Bineînţeles că Consiliul Local aprobă bugetul în care sunt prevăzute şi sponsorizări într-un anumit cuantum. Dar, despre sponsorizări, luate una câte una. Enumerate în această adresă, dacă m-ar întreba pe mine personal, nu sunt de acord cu ce sponsorizări face domnul director Goia”, precizează Maria Sărăcan, consilier local Timişoara.

CARTON: Răspunsul procurorilor

„Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara efectuează cercetări într-un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi conflict de interese. (...) Până la această dată, în cauză a fost începută urmărirea penală cu privire la faptele sus menţionate”.

Sursa: Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara

Până acum directorul RATT, Ioan Goia, a refuzat să facă orice declarație pe acest subiect. Însă, în răspunsul oferit Consiliului Local, regia arată că a efectuat sponsorizările găsind o portiță legislativă

RATT către Consiliul Local

„Alineatul 2 reglementează o situaţie de excepţie de la alineatul 1, care permite regiilor autonome să efectueze activităţi de sponsorizare, cu excepţia beneficiarilor persoane fizice şi asociaţii familiale. (...) subscrisa nu a efectuat activităţi de sponsorizare în beneficiul acestor categorii de persoane fizice sau juridice.”

Momentan în dosar nu a fost declarat niciun suspect.

Reporter: Caterina Ledrer

Operator: Andrei Marina 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri