Sari la conținut

Antenele trecutului, periculoase în prezent. Deşi recunosc că sunt un pericol, autorităţile locale nu au soluţii legale

Antena e montată prin '84, când s-a făcut blocul, pentru a prinde posturile ţărilor vecine. Şi ea, într-adevăr, este destul de deteriorată, ruginită...” Cele mai multe antene care mai pot fi văzute în prezent pe clădirile din Arad se află în aceeaşi situaţie. Unele au cedat deja în faţa intemperiilor, în timp ce altele ameninţă în continuare de la înălţime.

”Antena îndoită din spatele meu a căzut şi, din fericire, nu a rănit pe nimeni. Nu putem spune sigur că acelaşi lucru se va întâmpla şi cu această antenă care încă se află în picioare. Nu putea să spună acest lucru nici cel care a construit-o fiindcă nu a dat pentru ea un termen de garanţie”, precizează Dan Codre, reporter Digi24 Timişoara.

Deşi recunosc că antenele vechi de pe clădiri sunt un pericol, autorităţile locale nu au soluţii legale. ”Această prevedere se cuprinde practic în legislaţia naţională, în obligaţiile pe care le au proprietarii cu privire la exploatarea şi întreţinerea construcţiilor, întrucât aceste antene sunt de fapt nişte elemente din construcţie”, spune Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.

- Cât de complicat e să demontezi o astfel de antenă? ”Pfuuu.. la început, eu am crezut că e ceva simplu. Că mă descurc şi eu cu băiatul de la mine de la firmă, dar apoi zic, hai totuşi, să chem doi alpinişti, şi am chemat doi alpinişti şi am văzut că patru inşi ne-am chinuit. Pentru că nu avea de ce să se suspende în aer”, ne-a declarat Lucian Dincea, administrator de bloc.

”Până acum nu am îndepărtat antenele pentru că a fost acoperişul în perioada de garanţie şi nu avem voie să ne apropiem de...”, - Nu v-a cerut nimeni de la Primărie să le îndepărtaţi? ”Nu”, spune Gheorghiţă Cheptănaru, administrator de bloc.

Astea, la un vânt sau cine ştie ce, se desprinde şi nenoroceşte multă lume. Ar trebui complet curăţate”, - Ar fi periculos dacă ar cădea de acolo? ”Dacă e... adică distruge maşinile etc. Etc... plus acoperişul!”, ”Sunt periculoase şi trebuie date jos datorită faptului că televiziunea prin cablu a rezolvat această problemă în totalitate”, afirmă arădenii.

Nu există nici o statistică, în acest moment, privind numărul de antene vechi ce se află pe acoperişurile clădirilor din centrul Aradului.

Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche