Antitusiv pentru copii, pericol pentru sănătate

Data publicării:
medi

Medicamentul Eurespal, retras recent de la vânzare de producător, nu se mai comercializează în farmaciile din Timişoara, însă clienţilor li se pune la dispoziţie un alt preparat, care conţine exact aceeaşi compus activ. Asta, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale a transmis că Eurespal a fost retras de pe piaţă în urma unor studii care arată că fenspirida, substanța activă din medicament, poate provoca probleme cardiace.

Medicamentul antitusiv Eurespal era prescris de medici pentru ameliorarea tusei, împotriva bronşitei cronice, pentru rinite alergice sau pentru tratamentul de întreţinere în astmul bronşic. Producătorul a decis să îl retragă de pe piaţă în toate ţările în care siropul şi pastilele erau comercializate, inclusiv în România. Autorităţile de la noi au anunţat că au declanşat "procedura de reevaluare a profilului de siguranţă al fenspiridei, substanţa activă din Eurespal".

"O problemă de siguranță care a fost identificată în cadrul unui studiu nonclinic efectuat chiar de producatorul francez al medicamentului respectiv. Decizia de retragere voluntară, așa cum îi spune și numele, aparține producatorului medicamentului, respectiv până când procedura de urgență, procedura de reevaluare a profilului de siguranță al acestor medicamente, pt ca vorba de Eurespal comprimate si Eurespal sirop, până cand aceasta procedură de reevaluare a sigurantei va fi finalizată la nivelul Agenției Europene a Medicametului."

Unii dintre părinții care le-au administrat copiilor acest medicament se tem de urmări. Alții, mai fericiți, nici măcar nu au auzit de el, dar spun că decizia autorităților de a-l scoate de pe piață este una bună.

„Am dat și la cea mică și la cea mare și am aflat și eu vestea. Sperăm să nu avem urmări. Fiind copil, oricum sunt energici au tot felul de stări, acum nu poți că e de la acela sau nu. Eu zic totuși că trebuiau să facă niște verificări înainte să îl dai la copii."

„Am auzit de el, dar nu l-am folosit."

„Nu am auzit. Nici nu știu cum se întrebuințează. Dacă nu este bun, s-a făcut foarte bine că s-a scos."

În mai multe farmacii din Timișoara, angajaţii pun la dispoziția clienţilor un alt analgezic, de la altă firmă, dar cu aceeași substanță periculoasă.

"Aceeași substanță, altă fabrică. Nu mai este Eurespal? Nu îl găsesc pe piață momentan. Aceeași substanță, altă fabrică, alt producător. L-a scos de pe piață? Nu îl aduc."

"Eurespal? Mai aveți? Momentan nu, e retras de pe piață pentru un moment. Dacă vrei exact aceeași substanță... doar de la altă fabrică."

Autorităţile susţin că fenspirida, substanța activă din compoziția Eurespal, poate provoaca tulbări ale ritmului cardiac, dar are și alte efecte adverse precum tulburări ale sistemului nervos, vărsături și afecțiuni cutanate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri