Aparatură "diagnosticată" cu probleme la Spitalul Judeţean Timişoara

Data publicării:
aparatura A

”Tubul este consumabil şi atunci puterea tubului scade, calitatea radiografiilor scade şi atunci sigur că ne scapă o grămadă de diagnostice, nu putem să facem diagnostice de fineţe”, ne spune Magda Păscuţ, şefa Secţiei de Imagistică Spitalul Judeţean.

 
În aceste condiţii, bolnavii sunt trimişi la examinări tomografice. ”Dar examinările pe tomograf înseamnă o iradiere foarte mare şi cum puteţi observa, incidenţa cancerului creşte foarte, foarte mult, una din cauze este şi iradierea mare a populaţiei. Atunci, o gramadă de investigaţii se fac pe tomograf”, explică Magda Păscuţ.

 
În plus, aparatul vechi de aproape 13 ani este şi singurul de pe Secţia de Radiologie a Spitalului Judeţean din Timișoara. Astfel, în fiecare zi, 200 de bolnavi sunt nevoiţi să stea zeci de minute la cozi ca să le vină rândul: ”Mergem înainte nu avem ce face. Am făcut în mediul privat şi a costat foarte mulţi bani. Peste tot unde te duci la privat, la analize, tot costă până la 200 de lei”, - De cât timp staţi la rând?, ”Tot aşa ca domnul, de 20-25 de minute. Dacă acesta este sistemul din România noi nu putem face nimic ca să îl schimbăm”.

 
Aparatul ar fi trebuit schimbat încă de acum șapte ani. Însă, cererile adresate Ministerului Sănătăţii au fost în zadar. ”Am făcut în 2012 un necesar de aparatură pe toate secţiile. Sunt diverse tipuri de aparate de care spitalul ar avea nevoie. Momentan nu s-au achiziţionat centralizat”, afirmă Florin Bîrsăşteanu, directorul medical al Spitalului Judeţean Timişoara.

Un dispozitiv nou pentru radiografii costă aproximativ 300.000 de euro. Nevoile unităţii medicale sunt, însă, mult mai multe. La Spitalul Judeţean e nevoie de aparatură nouă în valoare de aproape 3,5 milioane de euro. Dar, în loc să doteze unitatea medicală, Ministerul nu a făcut altceva decât să mai ceară conducerii o listă a necesităţilor.

reporter: Marcela Sferlea
operator: Dan Şoşdean
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri