Apicultura, o pasiune transformată în afacere

Data publicării:
APICULTORI Icon

Andrei Pigli a investit timp și bani pentru pentru producerea de miere, polen și propolis. S-a apucat de o meserie veche de când lumea, pe care a moştenit-o de la bunicul său.

Pentru Andrei, apicultura a devenit o afacere profitabilă după ce a început să acceseze fonduri europene. Are acum peste 40 de familii de albine. În ciuda birocrației excesive, e decis să mai atragă bani de la Uniunea Europeană, pe alte proiecte, legate tot de activitatea sa de bază.

"Am accesat fondurile europene, măsura 112, acum trei ani. Era bine să fi știut dinainte, această măsură existând de șapte ani, dar m-a ajutat să avansez mult mai repede, în acești trei ani", explică Andrei Pigli.

Însă Andrei este un caz fericit, într-un mediu agricol al judeţului Timiş care se confruntă cu mai multe probleme.

"Tot ce înseamnă produs românesc înseamnă calitate. Asta se atestă nu doar de către noi, ci de toată lumea. Din păcate, produsele românești nu prea au așa mare acces pe piață datorită costurilor ridicate de producție. Și, în al dolilea rând, mai este conștientizarea tinerilor asupra faptului că pot accesa fonduri europene", spune Ciprian Covaci, președintele Cooperativei Agricole.

Uniunea Europeană a implementat în acest an, o nouă Politică Agricolă Comună, care va aduce fonduri mai mari pentru tinerii fermieri români și pentru agricultura ecologică. Pe de altă parte, programul va impune şi o serie de măsuri care îi dezavantajează pe agricultorii autohtoni. În viitorul ciclu financiar, 2014-2020, România va primi 7,1 miliarde de euro pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, cu peste un miliard de euro mai puţin decât în ciclul precedent.

reporter: Ioana Sapianu
operator: Dan Şoşdean
editor web: Răzvan Bulacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri