Sari la conținut

Arad: monumente istorice, pericol public. Asociaţiile de proprietari nu au bani să repare faţadele

Palatul Neumann a fost construit între 1891 şi 1892 la comanda unei familii de industriaşi evrei. Neglijată timp de 50 de ani, cât a fost în proprietatea statului, clădirea a ajuns după 1989 într-o stare avansată de degradare, cel mai afectat fiind turnul de sud situat la intersecţia cu bulevardul central al oraşului.

Turnul a ajuns atât de distrus încât pompierii trebuie să revină regulat aici şi să îndepărteze elementele care stau să cadă. De repararea lui ar trebui să se îngrijească asociaţia proprietarilor care locuiesc în prezent în palat, ceea ce înseamnă că toţi proprietarii, fără excepţie, ar trebui să se pună de acord şi să adune bani pentru restaurare.

”Slabe şanse! Slabe şanse pentru că suntem mai mult de 60 de proprietari, este vorba de o sumă considerabilă iar multă lume nu îşi permite”, spune Radu Tănase, administrator al Asociaţiei de Locatari Palatul Neumann.

Iar situaţia Palatului Neumann e întâlnită peste tot pe străzile din centrul vechi. Acum doi ani, Primăria a notificat 57 de asociaţii de proprietari care ar fi trebuit să refacă faţadele. Numai nouă dintre ele au răspuns şi doar patru s-au apucat de reparaţii.

”Pentru ceilalţi, vom reveni cu o notificare iar în continuare urmează să se treacă la proceduri prin care Municipalitatea îşi va asuma acest lucrări”, afirmă Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăria Arad.

”Problema este că noi suntem 13 apartamente şi în condiţiile în care numai unul nu vrea, nu se poate!”

”În ultimele 12 luni detaşamentul Arad a executat în medie o misiune pe lună pentru îndepărtarea elementelor de construcţie de pe clădirile vechi din centrul municipiului Arad”, precizează căpitanul George Pleşca, purtătorul de cuvânt al ISU Arad.

Nouăzeci la sută din clădirile aflate în centrul istoric al Aradului au fost construite în perioada dintre sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX.

CITEȘTE ȘI: Timpul nu mai are răbdare cu clădirile din centrul istoric al Timișoarei 

Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche